Da te mrze, a da ti se dive...

Bregović: Vječiti dječak koji je stvarao povijest domaće rock glazbe

Bijelo dugme s Goranom Bregovićem kao gitaristom, skladateljem i neupitnim vođom bio je jedan od najpopularnijih sastava u povijesti jugoslavenske glazbe. Postojali su od 1974. do 1989. godine.
Kultura / Glazba | 22. 03. 2024. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Goran Bregović rođen je na današnji dan

U Sarajevu je 22. ožujka 1950. godine na svijet došao dječačić kojem su dali ime Goran, a prezime mu je bilo Bregović.

Već nakon pola stoljeća od tada, Bregović je postao zaštitnim imenom jugoslavenske rock scene, premda često osporavan, optuživan, omalovažavan.

Goran Bregović je u najmanju ruku Paul McCartney ovdašnje pop-rock glazbe, a mjesto Johna Lennona ostalo je upražnjeno.

Gitaru počinje svirati pri kraju osnovne škole, a u osamnaestoj godini pristupa sarajevskom sastavu "Kodeksi", gdje dolazi na preporuku pjevača Željka Bebeka. Nakon razlaza "Kodeksa" u jesen 1971. godine zajedno s Ismetom Arnautalićem osniva sastav "Jutro" u kojeg nešto kasnije poziva Bebeka.

Snimaju nekoliko pjesama, između ostalih i "Kad bi bio bijelo dugme". Arnautalić napušta "Jutro" krajem 1972. godine, a sastav mijenja ime u "Bijelo dugme". Počinju s radom 1974. godine, nakon povratka Željka Bebeka s odsluženja vojnog roka.

Foto: Arhiva / Bijelo dugme najveći je rock sastav bivše Jugoslavije

Vlastiti identitet

Bijelo dugme s Goranom Bregovićem kao gitaristom, skladateljem i neupitnim vođom bio je jedan od najpopularnijih sastava u povijesti jugoslavenske glazbe. Postojali su od 1974. do 1989. godine.

Kad se Jugoslavija raspala Bregović je odbio zauzeti stranu.

"Moj otac je hrvatski katolik, majka pravoslavna Srpkinja, a supruga muslimanka. Na koga je trebalo pucati? Na obitelj moje supruge? Mojeg oca? Ili moje majke? Nisam nikoga mrzio. Samo sam bio žalostan", kaže Bregović.

Video: Bijelo Dugme - Zamisli (1986)

Ipak, u smislu 'tradicionalnih' ratnih i poratnih svrstavanja, javnost ga je više vidjela na beogradskoj 'strani', ponajviše zbog suradnje s Kusturicom, ali i jednim brojem glazbenika iz Srbije.

Temelji relacija s Kusturicom vežu se za 1988. godinu kada popularni Brega sklada glazbu za film Emira Kusturice Dom za vješanje. Nakon velikog uspjeha filma i Bregovićeve glazbe, osobito pjesme "Ederlezi", nastavlja suradnju s Kusturicom u filmu Arizona Dream 1993. godine.

Jednako je uspješna i nova suradnja s Kusturicom u filmu Podzemlje 1995. godine. 

Video: Bregović - Bella Ciao

Plagijati?

Godine 1998. osnovao je Orkestar za svadbe i sprovode s kojim nastupa po čitavom svijetu svirajući tradicionalnu narodnu glazbu s Balkana, vlastite skladbe utemeljene na balkanskom i romskom melosu i obrade starih pjesama Bijelog dugmeta.

U vrijeme dok je skladao pjesme Bijelog dugmeta, Bregović je optuživan za plagiranje Chucka Berryja, B. B. Kinga, Van Halena, Jimmyja Pagea, Roda Argenta i drugih.

Priče o plagijatima počele su već sa prvim albumom Bijelog dugmeta 'Kad bi bio bijelo dugme' gdje je pjesma 'Ne spavaj mala moja muzika dok svira' u dijelovima jako slična hitu 'Rock And Roll Music' Chucka Berryja.

Video: Bijelo Dugme-Ne spavaj mala moja muzika dok svira

Nadalje, 'Blues za moju bivšu dragu' neobično nalikuje pjesmi Led Zeppelina 'Since I've Been Loving You', a u pjesmi 'Patim evo deset dana' našli su se elementi pjesme 'Tush' grupe ZZ Top.

U službenim biografijama čak i piše da je Goran na početku karijere bio inspiriran glazbom Led Zeppelina i grupe Deep Purple koju je kombinirao s elementima narodne muzike s ovih prostora, a to se itekako čulo u nekim od njegovih najvećih hitova.

Lista ide dalje pa su na popisu 'sumnjivih' ostvarenja i pjesme 'Šta bi dao da si na mom mjestu' koja nalikuje pjesmi 'I Am The Dance Of Ages' benda Argent, 'Padaju zvijezde' koju mnogi uspoređuju s Van Halenovim hitom 'Jump.

Video: Bijelo Dugme - Padaju zvijezde - (Audio 1994) HD

Ako ukradeš, moraš znati kako...

Za pjesmu 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo' se često govori da je plagijat pjesme 'Eye of The Tiger' grupe Survivor, a pjesma 'Zamisli' u kojoj su navodno pokradeni Red Hot Chili Peppersi i njihov hit 'Jungle Man'.

Na popisu se još nalaze i 'Ružica si bila', obrada narodne pjesme iz Međimurja 'Rožica sem bila', 'Kad zaboraviš juli', u kojoj je 'posuđen' refren iz pjesme 'Don't Let The Sun Go Down On Me' Eltona Johna te neke druge.

Da Brega nema problema sa svojim imidžem plagijatora pokazao je i izjavom iz 1984. godine kada je rekao:

"Više ne znam točno što je moj imidž, ali ako mi vjeruju, onda mi vjeruju oni kojima se uklapam u sliku idealnog Jugoslavena, lopuža koju nisu uhvatili. Kad kažeš da je netko pošten i dobar, to Jugoslavenima zvuči kao 'malo tupav i nije shvatio situaciju'. Oni koji su taj moj imidž popušili, mislim da mi vjeruju".

Video: Bijelo Dugme - Sta bi dao da si na mom mjestu (Beograd 1975)

Gotovo da je posve svejedno što (ni)je od navedenih pretpostavki o plagiranju istinito, jer Bregović je stvorio grandiozno glazbeno djelo, koje je i raznovrsno i moderno.

Nije nikad glasio za najboljeg gitarista na nekadašnjoj jugoslavenskoj rock sceni, ali isto tako niti jedan majstor gitare nikad nije uspio 'iscijediti' iz svog instrumenta ono što je mogao Brega, zahvaljujući prije svega svome glazbenom daru i razumijevanju muzike u vremenu i prostoru.

Iako se i službeno 'pomirio' sa Sarajevom, Goran Bregović najviše vremena provodi u Parizu i Beogradu. U braku je s bivšom sarajevskom manekenkom Dženanom Sudžukom. Vjenčali su se 1993. godine u Parizu i imaju troje djece.

Video: Bijelo Dugme - Ako mozes zaboravi
Kopirati
Drag cursor here to close