Frank Zappa

Bio je usamljeni nomad, alergičan na sve što je normalno

Nakon što je stao na noge i ostvario prve uspjehe s bendom Mothers of Invention, Frank je već odrastao u čudaka koji se nije riješio trauma. I dalje je bio samotnjak, a bend su činili isključivo "izopćenici od društva" slični njemu.
Kultura / Glazba | 04. 12. 2023. u 23:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Frank Vincent Zappa (Baltimore, Maryland, 21. prosinca 1940. – Los Angeles, 4. prosinca 1993.)

Prije 30 godina, 4. prosinca 1993. umro je u Los Angelesu glazbenik, skladatelj i redatelj Frank Zappa, duhovit, ali usamljen nomad iza čijeg se humora krila teška životna priča o neostvarenim željama, propalom braku i teškoj bolesti…

Frank Vincent Zappa rođen je u Baltimoreu 21. prosinca 1940., a roditelji su mu bili porijeklom sa Sicilije.

Otac mu je radio za američko ministarstvo obrane zbog čega se obitelj stalno selila, tako da Zappa nije imao stabilno djetinjstvo.

Do svoje petnaeste godine Frank je promijenio čak šest različitih škola. Zbog takvog načina života, nikada nije stekao prave prijatelje. Od ranog djetinjstva prazninu zbog nedostatka prijatelja upražnjavao je glazbom i knjigom.

Možda baš zato što je uvijek bio ono dijete koje za vrijeme velikog odmora sjedi samo u kutu, razvio je posebnu naklonost prema čudnome. Primjerice, obožavao je klasičnu glazbu, no nisu to bili Mozart ili Beethoven.

Umjesto njih, Zappa je bio oduševljen Edwardom Vareseom, neshvaćenim skladateljem koji je namjerno koristio pogrešne ljestvice kako bi stvorio "najružnije skladbe na svijetu".

Video: Frank Zappa - Montana (A Token Of His Extreme)

Zappin otac je često doma donosio gas maske i kemikalije s posla. Vrlo nepromišljeno, budući da je zbog njihovog istraživanja mladi Frank obolio od astme te teških problema sa sinusima.

Zabrana roditelja nije ga mogla spriječiti te je uskoro vrijeme počeo provoditi u školskom laboratoriju gdje je eksperimentirao s brojnim supstancama. Jednom prilikom došlo je do slučajne eksplozije te je Frank umalo poginuo.

Ravnatelj, iako bijesan, nije ga izbacio već mu se smilovao zbog ljubavi prema znanosti. Nakon što su uskoro po školi počeli izbijati požari jer se “netko” igrao raketnim gorivom, ravnatelju je prekipjelo te je jedino eksperimentiranje koje mu je preostalo bilo ono glazbeno.

Frank nije imao želju za studiranjem, jedini razlog zbog kojeg je upisao fakultet bio je taj da se pokuša riješiti usamljenosti.

Upoznao je Kay Sherman, odustao od fakulteta, uselio s njom u stan i naposljetku je zaprosio. Daljnje glazbeno obrazovanje koje su mu oduševljeni profesori htjeli pružiti odbacio je zbog prve djevojke te ga zamijenio životom koji je mrzio, točnije kako bi preživio bavio se prodajom od vrata do vrata.

Osim toga, kako bi pokrio troškove stanovanja vikendom je svirao na zabavama, no to ga je činilo još frustriranijim nego prvi posao budući da je svirao "idiotske pjesme poput 'Sretan ti rođendan'".

Video: Frank Zappa - Muffin Man

Da je počinio glupost ostavivši sve zbog prve djevojke shvatio je vrlo brzo. Ljubavi je nestalo, a nakon afere s Lorriane Belcher, Kay je zatražila razvod.

Nakon razvoda ostao je bez ičega. Spavao je na kauču lokalnog glazbenog studija, a jeo je svaki drugi dan. Nije bio u poziciji odbiti novce kada mu je stranac ponudio sto dolara za "prostu" audio snimku. Na kraju će se ispostaviti, sve je bila zamka. Osoba koja mu je ponudila novce bila je policajac kojemu je Zappa bio sumnjiv zbog duge kose i upitne higijene te mu je odlučio prišiti bilo što kako bi ga zatvorio.

Na samom suđenju, sudac se u nevjerici smijao slušajući snimku zbog koje je Zappa priveden, ali bio je prisiljen optužiti ga na deset dana zatvora zbog ilegalnog snimanja pornografije. Kasnije je Frank rekao kako mu je zatvor bio traumatično iskustvo.

Svi ti događaji počevši od ranog djetinjstva pa do puštanja iz zatvora ostavili su posljedice na Franka.

Nakon što je stao na noge i ostvario prve uspjehe s bendom Mothers of Invention, Frank je već odrastao u čudaka koji se nije riješio trauma. I dalje je bio samotnjak, a bend su činili isključivo "izopćenici od društva" slični njemu.

Video: Frank Zappa- Bobby Brown *Official Video*

Frank je već tada s gađenjem govorio o čovječanstvu, a bilo kakve socijalne interakcije smatrao je gubitkom vremena. Čak i kada su krenule veće turneje, Zappa je birao posebne hotele, što dalje od ostatka benda.

Odbijao se družiti s fanovima smatrajući ih budalama koje troše novce na nešto što ne razumiju. Kako kaže, cijenio je samo groupie djevojke s kojima je spavao i koje bi nakon toga otišle. Nikoga nije smatrao prijateljem, čak i njegova druga žena rekla je kako je ključ za očuvanje njihovog braka bilo "da razgovaraju što je manje moguće".

Kaže i kako je ignorirao djecu s kojom se niti jednom tijekom života nije igrao te da je bio "usamljen i u vlastitoj kući s obitelji". Bio je alergičan na normalne ljude i stvari pa je tako i tu djecu nazvao imenima poput Moon Unit, Dweezil, Ahmet i Diva.

Godine 1990. Franku je otkriven rak. Znao je da su doktori tumor otkrili prekasno i da mu nema pomoći te je vrijeme do smrti odlučio iskoristiti kako bi se vratio prvoj ljubavi, klasičnoj glazbi.

Zappa je 1993. izbacio "The Yellow Shark", orkestralni album koji je na fantastičan način zaokružio život jednog od najvećih, ali i najpodcijenjenijih umjetnika prošlog stoljeća.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close