Festival

Mostar: Izvedbama sevdalinki djeca dirnula u srca posjetitelja

Dok su se zbrajali glasovi publike i žirija, u revijalnom dijelu je nastupio Namik Husnić.
Kultura / Glazba | 22. 10. 2019. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turističko udruženje Sjever u suradnji sa KUD 'Bijelo Polje' Potoci - Mostar organiziralo 'Dječji festival sevdalinke - Hercegovina u sevdahu 2019'. Natjecatelje je na pozornici pratio 'Bulevar bend', a cjelokupan program održan je u Narodnom pozorištu Mostar.

Nastupilo je ukupno 12 natjecatelja od 7 do 15 godina, a osim stručnog žirija, mogla je glasati i publika.

U jako kvalitetnom programu, izdvojilo se nekoliko mladih koji su žiriju, ali i publici zadali dosta muke oko udjeljivanja glasova.

Foto: Bljesak.info / Detalj finalne večeri festivala

"Natjecatelji su na ovo natjecanje došli iz Srebrenika, Tešnja, Viteza, Sarajeva, Mostara i okoline. Od ukupno 27 prijavljenih, njih 17 je prošlo u finalni dio. U finalnom dijelu od daljeg natjecanja odustalo je njih pet, tako da je publika vidjela ukupno 12 natjecatelja.

Želja mi je da ovaj festival dobije značajno mjesto i ulogu u našem gradu i općenito na estradi vezano za očuvanje i njegovanje sevdalinke, odnosno da mlađe generacije nastavi nositi sve ono gdje mi budemo stali, a to je ljubav prema sevdahu i sevdalinci", kazao je za Bljesak.info direktor ovog festivala Miralem Gluhović.

Žiri su činili predsjednik Upravnog odbora Udruženja ljubitelja sevdaha u BiH Mesud Kreštalica, zatim Derviš Selimotić, Salem Sihirlić.

Foto: Bljesak.info / Detalj finalne večeri festivala

Na upit, dolaze li djeca sudionici iz onih gradova koji su prijatelji KUD-a Bijelo Polje, Gluhović je odgovorio: "Prije svega oni su prijatelji sevdalinke. Dolaze iz škola - Centar za obrazovanje sevdah koncept iz Srebrenika, potom iz škole Alkatmeri iz Tešnja, iz slične škole iz Sarajeva, zatim iz škole sevdaha KUD-a Bijelo Polje, te iz osnovnih škola s mostarskog područja.

Kroz pripremu ovog festivala, imali smo razgovore s rukovodstvima škola, da djeca koja su se prijavila za učešće na ovom festivalu i koja imaju talenta, nastave druženje i svoj rad kroz školu sevdaha KUD-a Bijelo Polje, gdje će ih voditelj škole Salem Sihirlić pokušati brže i kvalitetnije uvesti u vode sevdaha i izvedbe sevdalinke".

Foto: Bljesak.info / Detalj finalne večeri festivala

Dok su se zbrajali glasovi publike i žirija, u revijalnom dijelu je nastupio Namik Husnić. Kroz program su dodijeljene plakete i zahvalnice prijateljima festivala, a na kraju je uslijedilo i proglašenje najboljih. Po glasovima publike pobijedio je Faris Mahinić. On je ujedno dobio i nagradu za najbolju interpretaciju sevdalinke. Prema odluci žirija 3. mjesto osovojio je Almir Mustafić sa pjesmom 'Sjetuje me majka', 2. mjesto osvojio je Vedin Mustafić sa pjesmom 'Od sabaha pa do akšama', dok je prvo mjesto osvojila Sena Habibija s pjesmom 'Da sam ptica'. Svi su dobili priznanja za učešće i novčane nagrade.

Kopirati
Drag cursor here to close