El Shatt

Nešto skroz drugačije: Vladimir & Kalafat najavljuju novi album

Vladimir & Kalafat, s konceptualnim albumom “El Shatt“ otisnuli su se na imaginarno putovanje iz dalmatinskog grada Komiže, preko talijanskih luka Barija i Taranta…
Kultura / Glazba | 12. 05. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdavačka kuća PDV objavila je prvi singl i tako najavila drugi uradak naziva "El Shatt" world music/etno projekta Vladimir & Kalafat čiji je glavni pokretač, ujedno i vokal Vladimir Mićković.

Vladimir & Kalafat, s konceptualnim albumom “El Shatt“ otisnuli su se na imaginarno putovanje iz dalmatinskog grada Komiže, preko talijanskih luka Barija i Taranta u egipatski Port Said, te napose u pustinjsko područje El Shatt nedaleko od Sueskog kanala na poluotoku Sinaj.

El Shatt - Platneni grad, kako su ga prozvali Dalmatinci, je kompleks izbjegličkih logora u kojem je od veljače 1944. do ožujka 1946. boravilo evakuirano stanovništvo iz Dalmacije.

Prvi transport izbjeglica brodovima prema Egiptu krenuo je iz talijanskog grada Taranta. Album El Shatt nije samo putovanje kroz vrijeme i civilizacije, već i topla intimistička reminiscencija na Nonu Mladineo iz prekrasne Komiže, portret Ranka Marinkovića i posveta marljivim rukama. Egipatski El Shatt dio je kolektivnog sjećanja u Dalmaciji.

Šest pjesama, ukorijenjenih u tradicionalnoj muzici Mediterana u filigranskim izvedbama muzičkih juvelira, esejiste na klaviru Gabrijela Prusine, magičnog klarinetiste i harmonikaša Mehe Radoovića, zanesenog čeliste Olivera Đorđevića, pastelno nostalgičnih vokalistica Inge Bodul Pranjković i Ivane Marijanović, marokanskog Berbera iz Essaouire Mohamad Ait-Mghar na rebabu, Mirze Redžepagića koji priziva vjetar Gibli na arapskom oudu, tankoćutnog Dine Šukala na glissentaru i lirski raspoloženog Dinka Šimunovića na kontrabasu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close