Zaslužno

Zbirka Ćirila Ćire Raiča proglašena nacionalnim spomenikom

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH.
Kultura / Flash | 30. 08. 2019. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbirka filmova/negativa Ćirila Ćire Raiča proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine na sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 29. kolovoza u Sarajevu.

Pored Raičeva fotografskog blaga, nacionalnim spomenicima proglašeni su graditeljska cjelina crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu kod Trebinja, Sokolski dom u Bijelјini te Židovsko groblje na lokalitetu Meterizi u Zvorniku.

  / Bljesak.info

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Tako su područje i ostaci graditeljske cjeline – Crkva Preobraženja Hristovog sa zgradom škole i grobljem u Klepcima, ostaci Starog kamenog mosta (vakuf Haseći Ali-age Kolakovića) u Konjicu, Kozja ćuprija i Svrzina kuća u Sarajevu proglašeni također navionalnim spomenicima.

Povjerenstvo je navelo kako se izmjene i dopune odluka odnose na kategoriziranje i redefiniranje mjera zaštite, a na prva dva dobra su izvedeni radovi propisani ranijim odlukama Povjerenstva.

  / Ćiril Ćiro Raič

''Na 31. sjednici članovi Povjerenstva su zaključili da se grobljanska cjelina – Židovsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik uvrsti na Popis ugroženih spomenika BiH jer je groblje devastirano i nadgrobnici su u izuzetno lošem stanju'', navelo je Povjerenstvo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close