magazina dani

''Zabranjena predstava'' u Sarajevu dobila nagradu Hrabri novi svijet

Kultura / Flash | 10. 10. 2016. u 11:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upriličena je ceremonija zatvaranja 56. Internacionalnog festivala MESS, dan nakon što je odigrana i posljednja od 19 predstava koje su na ovogodišnji festival stigle iz 15 zemalja.

Specijalno priznanje Festivalskog žirija uručeno je publici MESS-a koja je tražila svoje pravo da pogleda predstavu, usprkos prijetnjama za sigurnost i pritiscima javnosti da se predstava otkaže.

Glavna nagrada, Grand Prix, dodijeljena je ekipi predstave "Kralj Ubu" Jerneja Lorencija.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca dobio je Jernej Šugman za ulogu u spomenutoj predstavi. Nagrada za najbolju režiju pripala je Jerneju Lorenciju, redatelju predstave "Kralj Ubu", piše Oslobođenje.

Nagrada "Hrabri, novi svijet" magazina Dani dodijeljena je predstavi "Naše nasilje i vaše nasilje", dok je zlatna maska Oslobođenja dodijeljena je predstavi "Rodoljupci" Andraša Urbana.

Nagrada Sound of MESS, koju je ustanovilo Radio Sarajevo, dodijeljena je Robertu Latiniju, izvođaču i autoru predstave" Gorski divovi".

Nagrada za najbolji ansambl predstave dobila je "Konferencija ptica", a ista predstava dobila je i nagradu Jurislav Korenić. U kategoriji MESS market, kao projekt za koprodukciju, nagrađen je rad autorice Tanje Šljivar.

Nagrada teatarske kritike "Marko Kovačević" dodijeljena je predstavi "Tri zime".

O ovogodišnjim pobjednicima odlučivao je međunarodni festivalski žiri u sastavu: Ermin Bravo - glumac iz BiH, Zoltan Galoic, pisac i dramaturg, te Dino Pešut, pisac i dramaturg.

Kopirati
Drag cursor here to close