Sarajevo

Veni vidi VIVA: Svečano otvoren drugi VIVA film festival

Kultura / Flash | 02. 06. 2016. u 12:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi po redu VIVA film festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma svečano je otvoren sinoć u kinu Meeting Point u Sarajevu. Svečanom otvorenju VIVA film festivala prisustvovale su brojne eminentne osobe iz svijeta filma, kulture, politike, ekologije i religije kao i mnogobrojni sudionici i posjetitelji festivala iz Bosne i Hercegovine ali i svijeta.

Tijekom ceremonije otvaranja Festivala, predstavljen je žiri za sve kategorije, kao i istaknute osobe iz cijelog svijeta koje su podržale VIVA film festival, a među kojima se nalaze Valentin Inzko, Al Gore, Jakob Finci i mnogi drugi.Član žirija Đorđe Kaćanski kazao je da je ovaj festival nešto sasvim novo na našim prostorima.

“Ovo je nešto što može da probudi novu nadu jer VIVA festival u sebi ujedinjuje nekoliko elemenata, mladost, ekologiju, turizam i religiju, sve što je aktuelno na našim prostorima”, rekao je Kaćanski.

Festival je svečano otvorio potpredsjednik FBiH Milan Dunović. Festival, kako je kazao Dunović, ima mnogo veći značaj od onoga kulturološkog i umjetničkog iz prostog razloga što obrađuje oblasti ekologije, turizma, religiju i omladinski program.

“Smatram da su to oblasti u kojima cijela BiH, a samim tim i Federacija BiH može ići naprijed i ponuditi mnogo više. VIVA film festival, među ostalim, ima punu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta., a nadam se da će ovo ministarstvo i u narednom razdoblju prepoznati značaj ovog festivala, kao i drugih sličnih manifestacija”, kazao je Dunović.

Predsjednik udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak sinoć je kazao da ne vidi da postoje granice kada je u pitanju VIVA film festival.

“Nadam se da i kvalitetom i porukom ovaj festival može doprijnijeti da mladi drugačije doživljavaju svoju zemlju”, izjavio je Divjak.

Nakon ceremonije otvaranja, u kinu Meeting Point prikazan je dokumentarni film autora Manoja Bhagave “Milijarde u promjeni“, te su gosti nakon filma imali priliku družiti se i uživati uz zakusku.
Na natječaj za drugi Viva film festival prijavilo 2.137 autora, sa svih kontinenata, iz 99 zemalja svijeta i 135 gradova.

U zvaničnoj službenoj za prestižne nagrade bit će prikazana 123 filma, po 33 iz kategorija religija, ekologija, turizam, 18 filmova iz kategorije omladinski film i 6 filmova u kategoriji bh. omladinski film, koji je rezultat VIVA radionica „Od ideje do realizacije dokumentarnog filma“, koje su tijekom 2015. godine održane u 12 bh. gradova.

Organizatori VIVA film festivala pozivaju sve građane i sve zainteresirane da pogledaju projekcije koje se uporedo održavaju sva četiri dana u Pozorištu mladih u Sarajevu, Javnoj ustanovi Dom za kulturu Kakanj, Staroj crkvi Vareš, JU Kult Media Sanski Most, OKC Abrašević Mostar, Centar za kulturu Ljubuški, Dom Kulture Lukavac. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close