Za dlaku...

Venecija zamalo postala ugrožena svjetska baština

Venecija za dlaku izbjegla stavljanje na popis ugrožene svjetske baštine
Kultura / Flash | 23. 07. 2021. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venecija je u četvrtak za dlaku izbjegla stavljanje na popis ugrožene svjetske baštine, kao što je predložio UNESCO netom prije vladine odluke da se kruzerima zabrani uplovljavanje u lagunu.

Odbor za svjetsku baštinu je na sastanku u Fuzhou u Kini primio na znanje zabranu koja će stupiti na snagu 1. kolovoza.

Talijanskim vlastima je određen rok do 1. prosinca 2022. da izvijeste o naporima uloženim u zaštitu iznimnog ekosustava i povijesne baštine Serenissime, piše Hina.

Ako se dugoročno ništa ne poduzme, grad se može maknuti iz popisa Svjetske baštine, na kojem je Venecija od 1987.

Foto: AFP / Kruzeri u Veneciji

Upisivanje na popis ugrožene baštine nije “kazna”, iako se može doživjeti kao “sramota”, kažu u toj UN-ovoj agenciji.

Odbor UNESCO-a donio je odluku, ratificiranu usprkos suzdržanosti Norveške, nakon što je vlada u Rimu u posljednji tren, 13. srpnja donijela uredbu po kojoj “morski mastodonti” više neće moći ulaziti u povijesni centar Venecije.

Rim će prije 46. sastanka odbora 2023. morati razraditi prijedlog i niz korektivnih mjera s rokom provedbe, upozorava UNESCO koji je od Italije zatražio i ažurirano izvješće o stanju očuvanosti do 1. prosinca 2022.

Aktivisti za zaštitu okoliša i kulturne baštine tvrde da valovi koje stvaraju veliki brodovi, dugi više stotina metara i visoki nekoliko katova, nagrizaju temelje Serenissime i ugrožavaju krhki ekosustav lagune.

Kopirati
Drag cursor here to close