Odlučeno je

Venecija proglašena nacionalnim spomenikom

Zabrana se primjenjuje za basen lagune, nedaleko od trga Svetog Marka i kanal Gvideka.
Vijesti / Svijet | 13. 07. 2021. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija je vodene puteve Venecije proglasila nacionalnim spomenikom, čime je zabranjen ulazak velikim prekookeanskim brodovima u ovaj čuveni grad.

Ministar kulture Italije Dari Franćeskini rekao je da je zabrana ulaska kruzerima hitno usvojena na sastanku administracije i na snagu stupa 1. kolovoza. 

Zabrana se primjenjuje za basen lagune, nedaleko od trga Svetog Marka i kanal Gvideka, prenosi BHRT

Pročitajte još

Franćeskini je istaknuo da je administracija donijela odluku da brzo dijeluje kako bi se izbjegao rizik da UNESCO na sastanku u Pekingu tijekom ovog tjedna uvrsti Veneciju na svoju listu ugroženih lokacija Svjetskog nasljeđa.

Prema njegovim riječima, dekretom Vlade, također se utvrđuje princip da se urbani vodeni putevi Basen Svetog Marka, kanal Svetog Marka i kanal Gvideka proglase nacionalnim spomenikom.

Prije pandemije koronavirusa veliki prekookeanski brodovi iskrcavali su više tisuća turista u Veneciju i njeno delikatno pomorsko okruženje.

Ekolozi i aktivisti za zaštitu kulturnog nasljeđa desetljećima su se borili s poslovnim interesima jer je turistička industrija veliki izvor prihoda grada.

Kopirati
Drag cursor here to close