Noć uz Andersena

Uz bajke tuzlanski mališani noć proveli u knjižnici

Jedna od najljepših književnih večeri po četvrti put održana je u Tuzli, a svake godine priključuje se sve više djece
Kultura / Flash | 30. 03. 2019. u 08:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebna književna noć upriličena je u tuzlanskoj Narodnoj univerzitetskoj biblioteci ''Derviš Sušić'' i to za najmlađu publiku, povodom rođendana jednog od najistaknutijih svjetskih pisaca dječje književnosti  Hansa Christiana Andesena. Međunarodni dan knjige za djecu u svijetu se već devetnaest godina obilježava tako što djeca noć provedu u bibliotekama, a program je posvećen rođendanu slavnog bajkopisca.  

 ''Već četvrtu godinu zaredom organiziramo noć uz Andersena. Djeca su jedva čekala ovu večer, ali moram priznati da sam i ja. Ovo je zaista jedinstven događaj u našem gradu i uvijek se radujemo ovoj noći u kojoj najmanje spavamo. Jer mi se igramo, razgovaramo, slušamo lijepe priče, a što je najvažnije sve se vrti oko knjige. Zapravo i cilj noći uz Andersena je pokazati važnost prema čitanju od najranije dobi'', rekla je učiteljica Jagoda Iličić, dječja književnica.

Djeca su zaspala u biblioteci uz najljepše priče ovog najznačajnijeg dječjeg pisca.

''Posljednja naša aktivnost je bila uz svjetiljke i čitanje priče 'Princeza na zrnu graška'. Održano je prije toga niz radionica, imali smo plesnu radionicu te smo igrali i društvene igre. Odškrinuli smo i dvije knjige koje su se nedavno rodile 'Klackalice za nas, cvjetove i ptice' Mirsada Bećirbašića i 'I životinje maštaju, zar ne?' Fahrudina Kučuka. Pričali smo i o bajkama'', dodala je književnica Jagoda Iličić.

Među dvadesetak mališana koji su noć proveli u NUB ''Derviš Sušić'' Tuzla je i devetogodišnji Dino koji noć uz Andersena ne prepošta već tri godine, a i za kojeg su zaposlenice Biblioteke potvrdile da je postao član ove ustanove sa svojih pet godina.

''Mnogo volim noći uz Andersena. Mnogo toga naučim, a i lijepo mi je što ovdje spavamo u ovoj velikoj knjižari. Dobijemo tortu i bude nam kao na pravom rođendanu. Ja jako volim čitati mada mi nekada čitaju i mama i tata. Svima bih preporučio da dolaze u biblioteku'', kazao je.

Jedna od najljepših književnih večeri po četvrti put održana je u Tuzli, a  svake godine priključuje se sve više djece. 

Kopirati
Drag cursor here to close