Projekt

Uskoro žičara do Stjepan-grada

Kultura / Flash | 25. 05. 2017. u 10:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro će se do tvrđave hercega Stjepana Kosače, odnosno Stjepan-grada ili starog grada na vrhu visokog brda iznad Blagaja moći doći uspinjačom, odnosno žičarom, piše Dnevni avaz.

Naime, zahvaljujući inicijativi Agencije Stari grad Mostar i sredstvima koja su osigurana u proračunu Grada Mostara, krenut će se u projekt koji će obogatiti turističku ponudu Mostara.

Agencija Stari grad nedavno je pokrenula postupak javne nabavke usluga za izradu glavnog projekta uspinjače - žičare na Stari grad Blagaj s revizijom, a nakon što je provedena procedura, potpisan je i ugovor s grupom ponuđača, koju čine Mašinski fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić', Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, 'Prim CO Company' Gračanica i 'ElectroForce' Sarajevo.

Ugovor o izradi glavnog projekta uspinjače - žičare potpisali su Miralem Fajić, direktor Agencije, te Safet Isić, dekan mostarskog Mašinskog fakulteta i zastupnik grupe ponuđača, čija je ponuda jedina pristigla u sklopu ovog postupka javne nabavke.

Rok za izradu glavnog projekta je 105 dana, a vrijednost ugovora je 18.720 KM, u što je uračunat PDV.

Iz turističke zajednice HNŽ-a pozdravili su ovu inicijativu, ističući da je tvrđava hercega Stjepana Kosače oduvijek bila atrakcija turistima koji dolaze na ovo područje.

Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice, naglašava da je, pored atraktivnosti određenog objekta ili lokacije, jedan od najbitnijih elemenata i njegova dostupnost, odnosno pristupačnost za turiste.

''Izuzetno sam sretan što se krenulo u realizaciju tog projekta. Mislim da će time Stjepan-grad, Blagaj i sam grad Mostar dobiti potpuno novu dimenziju, jer ćemo ovim projektom dobiti izuzetno atraktivnu turistički lokaciju'', rekao je Temim za Dnevni avaz.

Inače do sada je urađeno i nekoliko projekata konzervacije i restauracije zidina ove utvrde, a nedavno je završen i projekt rasvjete zidina.

Kopirati
Drag cursor here to close