Baština

U Tomislavgradu se predstavlja kruna kralja Tomislava

Kultura / Flash | 05. 07. 2022. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ususret tisuću i stotoj obljetnici hrvatskoga kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, u četvrtak, 7. srpnja u 20 na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu bit će upriličena promocija kraljevske krune, kraljevske odore i kraljevskoga mača. 

Foto: KIC / Prikaz kralja Tomislava

Kako su priopćili organizatori, idejno rješenje kraljevske krune izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić. Kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr.sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.

Zlatovez na plaštu osmislila je Olgica Zagrajski, a za ručno tkanje tunike zaslužan je Tomislav Miličević. Na izradi kraljevih čizama radii su osječki obućari Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović.

Mač su izradili članovi Udruge Red srebrnog zmaja iz Zagreba prema istraživanjima starohrvatskoga oružja iz 10. stoljeća.

Matko Lender izradio je korice i remen, a Filip Gudan radio je križnicu, jabuku i dršku mača. U ulozi kralja bit će Josip Tabak, koji je glumio u serijalu dokumentarnih filmova o hrvatskim vladarima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close