doprinos

U Splitu predstavljena Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine

Kultura / Flash | 04. 03. 2016. u 07:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine u dosad objavljena dva toma obrađuje višestoljetna dostignuća Hrvata u BiH, a na predstavljanju u četvrtak navečer u prepunoj splitskoj palači Milesi, istaknuto je da su Hrvati u BiH dali golemi doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturi, znanosti, umjetnosti i sportu.

Hrvatska enciklopedija BiH izlazi u nakladi Hrvatskog leksikografskog instituta (HLI) BiH, a ravnatelj tog instituta Ivan Anđelić je najavio kako su planirana još dva sveska.

Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednice Republike, obraćajući se nazočnima istaknuo je kako je predstavljanje ove enciklopedije u Splitu vrhunski društveni događaj. "Ovo je jedinstven događaj ne samo za Hrvate u BiH nego za cjelokupni hrvatski narod jer mi smo jedno tijelo i jedno tkivo," rekao je Krstulović Opara.

Glavni urednik Hrvatske enciklopedije BiH akademik Jakov Pehar istaknuo je kako je ta enciklopedija najvažniji kulturološki projekt Hrvata u BiH u posljednjih nekoliko stoljeća.

"Ovom enciklopedijom određuje se odnos Hrvata prema BiH kao svojoj domovini i nećemo dopustiti nitkomu da nam ospori to pravo," poručio je akademik Pehar.

Akademik Davorin Rudolf u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), istaknuo je kako se svugdje u svijetu enciklopedija smatra vrhunskim dostignućem, a za Hrvatsku enciklopediju BiH je rekao kako je "izvanredno djelo integracijske naravi."

"Ova enciklopedija je, prije svega, vezana za Hrvate u BiH ali i za druge narode u BiH što govori o širini i finom intelektualnom kozmopolitizmu njezinih autora," rekao je akademik Rudolf.

Pri tomu je istaknuo kako su ovom enciklopedijom obuhvaćeni npr. nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević koji je rođen u BiH a koji je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine osvojio treće mjesto, te nekadašnji boksački šampion Marijan Beneš kao i proslavljeni nogometaš i trener Vahid Halilhožić.

"Smatram da je enciklopedijom trebao biti obuhvaćen i Bogić Bogićević, etnički Srbin iz BiH koji je kao član osmoročlanog Predsjedništva bivše Jugoslavije u ožujku 1991. godine glasovao protiv svragavanja vlasti u Hrvatskoj i stvaranja marionetske vlasti u Hrvatskoj što je bilo presudno da se ne usvoji takva odluka," rekao je akademik Rudolf. Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić je istaknuo kako ovom enciklopedijom Hrvati svjedoče o sebi i o Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine je izvor obilja informacija o BiH i Hrvatima u njoj koje će moći koristiti budući istraživači," kazao je Tomić.

"Četiri sveska ove enciklopedije imat će 150.000 informacija o BiH i Hrvatima u BiH;" kazao je Anđelić. Posebice je istaknuo pomoć Hrvatskog leksikografskog zavoda "Miroslava Krleže" pri stvaranju Hrvatske enciklopedije BiH, te je rekao kako je nedavno HLI BiH potpisao sporazum s ravnateljem HLZ-a Antunom Vujćem o, kako je rekao, trajnoj međusobnoj suradnji tih dvaju isntitucija.

Domaćin predstavljanja Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je naglasio kako na području te županije žive brojni Hrvati porijeklom iz BiH te da su veze između Hrvatske i BiH, kako se izrazio, neraskidive, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close