Izložba otvorena sedam dana

U Mostaru otvorena izložba o srednjovjekovnim poveljama bosanskih vladara

Izložba obuhvaća kopije dokumenata i replike pečata, čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku, a bit će otvorena sljedećih sedam dana.
Kultura / Flash | 12. 10. 2018. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba Javne ustanove Muzej Tešanj "Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele" otvorena je u petak u Centru za kulturu u Mostaru.

Kustos Muzeja Tešanj te autor izložbe Jasmin Mandžukić kazao je kako je ideja bila da se kroz izložbu reafirmira jedan dio kulturnih vrijednosti, odnosno ostataka srednjovjekovne Bosne.

''Izložba se sastoji od 16 povelja i pisama te 16 pečata u najširem mogućem opsegu, od povelje Kulina bana iz 1189. godine koja svjedoči o uspostavi trgovačkih i političkih veza s dubrovačkom republikom pa do povelja i dokumenata posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića'', kazao je Mandžukić.

Mandžukić dodaje kako je osim u Mostaru izložba bila još i u Tešnju, Sarajevu, Fojnici i Livnu kao i da je interes jako velik te nije ostao samo u domeni struke.

''Mislim da smo postigli cilj u toj reafirmaciji srednjovjekovnih bosanskih vrijednosti, a kako su dokumenti pisani latinicom i bosančicom, rodila se ideja da sljedeće godine kroz projekt pokušamo predstaviti kontinuitet u razvoju bosanske ćirilice kroz takozvanu korespondenciju između bosanskih begova i kapetana iz Habzburške Monarhije u 17. i 18. stoljeću.'', izjavio je Mandžukić.

Izložba obuhvaća kopije dokumenata i replike pečata, čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku, a bit će otvorena sljedećih sedam dana.

Kopirati
Drag cursor here to close