Nakon Bileće

U Hercegovini nestaju partizanski spomenici: Na red došao Stolac

Kultura / Flash | 30. 03. 2015. u 06:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenici Narodno-oslobodilačkoj borbi nestaju iz Hercegovine. Nakon Bileće, na redu je Stolac. Pokušaji revizionizma i uklanjanja tragova antifašističke prošlosti nailaze na verbalne osude. Ali ne i na većine u općinskim vlastima.

Vlasti Stoca su donijele odluku o uređenju grobišta iz Drugog svjetskog rata, kojom se otvaraju vrata za uklanjanje spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi u tom gradu, piše Federalna.ba.

"Dio vijećnika Bošnjaka je bio protiv te odluke, odnosno, tražili smo u startu da je skinemo s dnevnog reda jer ne mislimo da smo sazreli za takvo nešto", kaže Edin Šetka, predsjednik Općinskog vijeća Stolac.

Nerin Dizdar, predsjednik stolačkog SDP-a, ističe - ''cilj i jedne i druge odluke je davanje pečata tom fašizmu koji Stocem vlada već preko 20 godina''.

Načelnik Općine Stjepan Bošković nije htio komentirati odluku koja je uzbunila velik dio stolačke javnosti. Predstavnici Udruženja NOB-a strahuju kako će prvi na udaru biti ostaci velikog spomenika s kosturnicom u centru Stoca, piše Federalna.ba.

"Nastojanjem da prekroje povijest oni žele ukloniti tragove svega što predstavlja suprotstavljanje fašističkoj ideologiji", tvrdi Demir Mahmutćehajić, vijećnik u Općinskom vijeću.

"Isto kao što im nismo dozvolili od 1941. do 1945., pobijedit ćemo i sada zato što su žrtve zaslužile da ovaj spomenik ovdje stoji", poručuje Mišo Rupar, predsjednik stolačkog UABNOR-a.

No, uklanjanje spomenika NOB-u nije stolačka ekskluziva. Na mjestu gdje je stajala spomen-ploča Desetoj hercegovačkoj brigadi u centru Bileće - kako kažu Bilećani, brigadi koja je u Drugom svjetskom ratu oslobodila Split - izgrađen je Ravnogorski park. Uklonjena ploča će biti postavljena u obližnji Park narodnih heroja.

O premještanju partizanskog obilježja radi podizanja spomenika četnicima u Bileći se slažu i Općina i SUBNOR.

"Imamo park ravnogorskog pokreta, imamo park partizanskog pokreta - to su samo poruke mira da se nikad više ne razjedinimo", objašnjava Miljan Aleksić, načelnik Općine Bileća.

Nemanja Papić, potpredsjednik SUBNOR-a Bileća, kazao je kako će se, u dogovoru s općinskim vlastima, ploča vratiti i biti u boljem stanju nego što je bila na mjestu gdje je sada ulaz u Ravnogorski park

Ravnogorski park u Bileći i odluka kojom se omogućuju premještanja partizanskih spomen obilježja u Stocu ukazuju na to da uklanjanje tragova antifašističke tradicije Hercegovine prerasta u trend, javlja Federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close