Partizani

U Drvaru obilježen Dan ustanka naroda BiH

Kultura / Flash | 28. 07. 2016. u 12:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) BiH jučer je, u Drvaru, prisustvovala obilježavanju 27. srpnja - Dan ustanka naroda BiH i 75. godišnjicu od ovog povijesnog datuma. 

''Izaslanstvo predvođeno Bakirom Nakašem sudjelovala je u manifestaciji i odala počast poginulim borcima NOR-a koji su dali svoje živote za slobodu naše države i svih njenih naroda'', navodi se u priopćenju SABNOR-a.

Simbolično, ovaj datum se obilježava kao početak ustanka naroda protiv fašizma 1941. godine u tom gradu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, gdje su izvedeni prvi napadi na žandarmerijsku stanicu, ustaške punktove i druge vojne objekte ''okupatora i domaćih izdajnika''. 

U priopćenju SABNOR-a podsjećaju kako je prije 75 godina goloruki narod odlučno uzeo sudbinu u svoje ruke i fašizmu rekao 'NE'.

Nažalost, iako je fašizam vojnički poražen u Drugom svjetskom ratu, danas 75. godina poslije nije pobijeđen i on je svakim danom je sve jači i izraženiji. Zato je nužno afirmirati još više i još snažnije ideju antifašizma i Dana ustanka naroda BiH, kao ideje koja može biti vodilja kako se treba usprotiviti narastajućem fašizmu, fašističkim i nacionalističkim idejama koje truju i zavađaju narode u Bosni i Hercegovni, Europi i svijetu, navodi se u priopćenju. 

SABNOR BiH je ovom prilikom ostvarila nove i učvrstila stare veze sa drugim antifašističkim udruženjima i pojedincima iz BiH, ali i regije, te dogovorila suradnju na afirmaciji ideje antifašizma, slobode, jednakosti i pravde među mladima, te nastavka borbe protiv revizionizma povijesti, koji je na djelu kako u našoj državi, tako i u susjednim državama.


Kopirati
Drag cursor here to close