Jasmin Mandžukić

Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele

Autor izložbe Jasmin Mandžukić rekao je da je riječ o replikama najreprezenativnijih povelja i pečata srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele, a čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku.
Kultura / Flash | 28. 02. 2019. u 18:55 Fena
Izložba 'Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele" autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj, otvorena je danas u organizaciji Historijskog arhiva Sarajevo u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva.

Postavkom se pokušava približiti i dočarati period Bosanskog kraljevstva, ali i pružiti mogućnost da se promatranjem raznovrsnih dokumenata i pečatnih slika stekne jasnija predstava o bogatoj produkciji vladarskih i vlasteoskih kancelarija u srednjovjekovnoj Bosni.

Autor izložbe Jasmin Mandžukić rekao je da je riječ o replikama najreprezenativnijih povelja i pečata srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele, a čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Izložba je značajna, istaknuo je, jer se ove godine obilježava 830 godina od izdavanje Povelje Bana Kulina te se i na ovaj način održava kultura sjećanja.

Izloženi su dokumenti skoro svih bosanskih vladara i u kronološkom smislu obuhvaćaju najširi mogući raspon, od povelje bana Kulina iz 1.189. godine, do posljednjih sačuvanih povelja i pisama kralja Stjepana Tomaševića iz 1.461.

Direktor Muzeja Tešanj Ernad Prnjavorac rekao je da je ovaj muzej mlada ustanova kulture koja je osnovana prije desetak godina s misijom da se bavi istraživanjem, čuvanjem i prezentacijom kulturno-povijesnog naslijeđa tešanjskog kraja.

''Međutim, muzej Tešnja radi i na projektima od šireg značaja za državu BiH i našu povijest'', rekao je Prnjavorac, dodavši da  izložba "Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele" autora Jasmina Mandžukića spada u takve projekte.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović izjavio je da je cilj izložbe da tri javne ustanove - Historijski arhiv Sarajevo, Muzej Sarajeva i Muzej Tešnja zajedno obilježe Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine.

''Ovom izložbom želimo se prisjetiti kontinuiteta tisućugodišnje povijesti naše domovine BiH i obilježiti jedan od najvažnijih državnih praznika 1. ožujak, Dan neovisnosti BiH'', rekao je Ohranović.

Kopirati
Drag cursor here to close