Vikend zabave i smijeha

'Smijanje na tri jezika' u OKC Abrašević

Projekt 'Smijanje na tri jezika' Omladinskog kulturnog centra 'Abrašević'
Kultura / Flash | 21. 09. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karavan humora zaputio se u avanturu širom Bosne i Hercegovine, a prva „stanica“ je Mostar, gdje će svi ljubitelji stand up komedije, 26. i 27. rujna, imati priliku da uživaju u radionicama i nastupima bosanskohercegovačkih komičara. Omladinski kulturni centar „Abrašević“ iz Mostara u suradnji s komičarima iz Bosne i Hercegovine organizira radionice stand up komedije, te pozivaju sve građane da im se pridruže tijekom vikenda zabave i smijeha, u prostorijama „OKC-a Abrašević“.

Radionice će se održati u subotu i nedjelju, s početkom u 14sati, a sudjelovanje je besplatno. Mentori i voditelji radionica su afirmirani stand up komičari, Omer Hodžić iz Mostara i Mirko Komljenović iz Banjaluke. A osim njih, publiku će tijekom večeri zabavljati i komičari – Hazim Mujčinović iz Tuzle, te Navid Bulbulija iz Sarajeva.

„Mi smo prije velike 'korona pauze' jednom mjesečno organizirali večeri stand up komedije u prostorijama 'OKC-a Abrašević', a sada me izuzetno raduje što ćemo imati priliku opet da nastupamo. I ne samo to, već i da organiziramo radionice, prenesemo znanje i iskustva, a nadam se i prepoznamo neke buduće zvijezde. Odlično je to što je ulaz na nastupe besplatan, kao i učešće u radionicama“ rekao je Omer Hodžić, komičar i jedan od organizatora projekta „Smijanje na tri jezika“.

Program radionica podrazumijeva savladavanje pisanja teksta za nastup, konstruiranja šala, te interpretacije na nastupu, gestikulacije i govora tijela pred publikom. Sve ovo, ali i mnogo više, sudionici će imati priliku da nauče za vikend, od 14 do 16 sati u prostorijama „OKC-a Abrašević“.

''Polaznicima radionica približit ćemo formu ovog žanra. Radit ćemo i na onome što komičari nazivaju 'delivery', a podrazumijeva sam nastup pred publikom. Stand up komedija, kao i sve drugo, ima neka pravila koja se moraju poštovati, tako da će tu biti još štošta, što ne može da stane u par pisanih redaka. Tako da, pozivamo sve koji žele da nam se pridruže, nauče nešto više o ovom žanru i od srca se nasmiju s nama'', rekao je Mirko Komljenović, komičar iz Banjaluke i jedan od organizatora projekta.

Svi sudionici radionica će, u nedjelju u 20 sati i 30 minuta tijekom „Open Mic“ večeri, dobiti svojih „pet minuta“ na pozornici, te nastupiti pred publikom. A za komičara ili komičarku, koji najviše nasmiju prisutne, organizatori su pripremili nagradu – tablet.

Žanr stand up komedije karakterizira društveni angažman, te nerijetko ukazivanje na probleme društva, a doprinosi shvaćanju važnosti slobode misli i govora. Zašto je projekt nazvan „Smijanje na tri jezika“, ali i zašto je potrebno da stand up komedija zaživi u Bosni i Hercegovini, otkrio nam je Vladimir Ćorić iz „OKC-a Abrašević“.  

''Stand up je jako bitan alat društvene refleksije i kritike. Ne boji se potencirati kontroverzne teme, te zalaziti u oblasti koje su poprilično osjetljive. Samim tim je jako bitan za razvoj demokratskog refleksa i društva koje se ne boji samokritike, preispitivanja i popravljanja. BiH je poput pretis lonca identiteta, frustracija, mentaliteta žrtve, mitomanije i izbjegavanja odgovornosti, začinjenog etnonacionalizmom koji je sam sebi svrha. Kada kažemo da se smijemo na tri jezika, prihvaćamo apsurdnost društvenih nelogičnosti, te ulazimo u fazu ismijavanja i autoironije, koja ispušta pritisak iz lonca'', naglasio je Ćorić.

Da bi se ispoštovale propisane epidemiološke mjere,za vrijeme radionica i nastupa biće ograničen broj sudionika i gledalaca, a ako vremenske prilike budu dozvoljavale događaji će se održati na otvorenom. Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je samo prethodno rezervirati mjesto, slanjem poruke na [email protected] do popunjavanja dozvoljenih kapaciteta. Organizatori su istakli da je ovo tek prvo „stajalište“ karavana humora, a da će sljedeću lokaciju najaviti uskoro.

Projekt „Smijanje na tri jezika“ se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close