Posvećeno Maku Dizdaru

Slovo Gorčina u novom ruhu

Kultura / Flash | 31. 07. 2017. u 20:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja manifestacija Slovo Gorčina, koja se održava u Stocu još od davne 1971. godine, počinje 4.8.2017. svečanim otvaranjem u Gradskom parku.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja manifestacija nudi bogat i raznovrstan program koji će trajati sedam dana, odnosno do 11.8.2017.

U sedam dana Stolac će ugostiti mnoge umjetnike, ali i znanstvenike i ljubitelje pisane riječi. Tako će već nakon otvaranja, točnije u 20:00 u bašti Gradske kavane svoju monodramu izvesti Zijah Sokolović.

Subotnji program je u znaku obilježavanja 100. godišnjice od rođenja pjesnika Maka Dizdara, kojem je ova manifestacija i posvećena. Osim promocije posljednjeg izdanja Kamenog spavača i izložbe „Mak Dizdar prvih 100 godina“ (priredili Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti), na Radimlji će biti upriličen recital Makove poezije u izvedbi glumice Hasije Borić.

Nedjeljno jutro je posvećeno još jednom velikom Stočaninu – Aliji Isakoviću. Povodom 85 godina od rođenja i 20 godina od smrti bit će upriličen okrugli stol o njegovom liku i djelu. Osim toga, u nedjelju će biti upriličena večer poezije gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića.

Ponedjeljak je rezerviran za promociju knjige Faulkner i Selimović su bili ovdje, autorice Selme Raljević, a pored toga posjetitelji će imati priliku da uživaju u izložbi slika gosta-slikara Džeke Hodžića. Program u ponedjeljak završava koncertom grupe Divanhana.

U utorak će biti upriličena promocija knjige Koščice, autorice Amile Kahrović-Posavljak (prošlogodišnja dobitnica nagrade Mak Dizdar), a nakon toga će biti upriličena večer poezije još jednog gosta-pjesnika – Gorana Simića.

U srijedu će se publici predstaviti zbirka pjesama Mostarska zbirka, autora Almina Kaplana, a program će završiti koncertom Kablovi – jedini press rock-bend u BiH.

U četvrtak će posjetitejii imati priliku da uživaju u izložbi Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti koju je pripremio Muzej Hercegovine te promociji knjige Okus šandude, Šefika Rizvanovića. Program manifestacije završava u petak predstavom mostarskog MTM-a Fatima, nevjesta od boli, a manifestacije će biti zatvorena koncertom mostarske grupe Walter Acoustic Orchestar.

U svakome pogledu posjetitelje očekuje raznovrstan i bogat program prilagođen svim uzrastima i različitim ukusima, naveli su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close