Edvard Munch

Slika ''Djevojke na mostu'' prodana za 54,2 milijuna dolara

Kultura / Flash | 15. 11. 2016. u 09:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na aukciji u New Yorku za nevjerovatnih 54,2 milijuna dolara prodana je slika “Djevojke na mostu“, poznatog norveškog slikara Edvarda Muncha, kojeg svjetska javnost pamti po pesimizmu, nespokoju i strahu od samoće koje je kao tipični predstavnik ekspresionizma slikao na platnu, javlja agencija Anadolija.

Nakon slike “Krik“, djelo “Djevojke na mostu“ je drugi najvažniji komad platna na kojem je Munch 1902. godine naslikao žene na mostu.

Upravo to djelo je bilo izloženo na aukciji u njujorškoj galeriji Sotheby's, a kupio ju je neimenovani kolekcionar za 54,2 milijuna dolara. Procijenjena početna vrijednost slike “Djevojke na mostu“ bila je 50 milijuna dolara.

Slika “Djevojke na mostu“ tako je postala drugo najskuplje prodano Munchovo djelo, s obzirom na to da je slika “Krik“ kao jedno od najpoznatijih slikarskih djela u svijetu 2012. godine prodano za tada rekordnih 120 milijuna dolara.

“Krik“ je titulu najskupljeg slikarskog djela držao sve do prošle godine kada je slika Pabla Picassa “Les Femmes d’Alger“ prodana za 179,4 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close