Dugogodišnja tradicija

Skokovi sa Starog mosta su nematerijalna kulturna baština

S obzirom na to da je riječ o tradiciji staroj koliko i sam most, koja nije prestala ni kada je Mostar granatiran, u Klubu su sigurni da će se cilj kad-tad ostvariti.
Kultura / Flash | 19. 02. 2019. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub skakača u vodu ''Mostari'' nedavno je ponovo zatražio kandidaturu manifestacije Skokovi sa Starog mosta na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Tim povodom predstavnici Kluba sastali su se sa ministrom znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašidom Hadžovićem, koji je tom prilikom obećao podršku pri realizaciji kandidature, piše Oslobođenje.

Predsjednik Kluba skakača Semir Drljević naglasio je značaj kandidature i uvrštavanja Skokova među tradicionalne mostarske, ali i regionalne manifestacije, koji datiraju još od 1664, na UNESCO-ovu listu.

Naglašeno je i da inicijativa postoji odavno, te da je konačno sazrelo vrijeme da se ona i ostvari. Kao sljedeći korak, navode iz Ministarstva, skakači planiraju razgovore sa Ministarstvom komunikacija i ostalim sa federalne razine vlasti, budući da su Skokovi, Klub skakača i naravno Stari most neka od najznačajnijih kulturno-povijesnih obilježja Bosne i Hercegovine, po kojim je i zemlja, između ostalog, prepoznatljiva u svijetu.

''Trenutno smo u užem krugu kandidata za dospijeće na UNESCO-ovu listu. Nadamo se da ćemo uspjeti stvar dovesti do kraja. Uostalom, Skokovi će, u to sam siguran, kad-tad sa nama ili bez nas dospjeti na tu listu. Pitanje je samo hoće li dugo poživjeti, pošto na sceni imamo i politiku uništavanja baštine. Minulih smo godina svaki put bili blizu, ali, nažalost, uvijek smo došli do politike i nismo preskočili te krajnje prepreke'', kaže predsjednik Kluba skakača Semir Drljević.

Smatra da se i trenutna politička situacija u Gradu može odraziti na uspjeh inicijative.

''Ponovit ću da je u današnjem Mostaru suspendirana demokracija. Teško će ići dok god nemamo legitimnu vlast. Oteže se svjesno i sa projektima. Ovo što radimo je stara priča'', kazao je Drljević za Oslobođenje.

“Sve se davno još moglo provesti u djelo. Vrijeme je da se prestane sa politikantstvom. Bojim se da ćemo morati potražiti eksperte iz inostranstva da Mostarce podučavaju kako se kupati u Neretvi. Već desetljeće imamo svjesnu kampanju o navodnoj zagađenosti rijeke. Zato je kupača na obali sve manje, a, nažalost, i skakača”, ističe Drljević.

Kopirati
Drag cursor here to close