Podrška

Samo se Sarajevo bavi knjigom: Skandal oko raspodjele novca Fondacije za izdavaštvo

Kultura / Flash | 15. 01. 2016. u 10:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri organizacije civilnog društva iz Tuzle uputile su danas otvoreno pismo Fondaciji za izdavaštvo u kojem su ocijenili da su Odlukom o raspodjeli sredstava oštetili institucije, udruženja i projekte iz Tuzlanske županije.

Iz Udruženja prijatelja knjige "Mali princ", Udruženja nastavnika bosanskog jezika Tuzlanske županije i Udruženja građana za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK upozoravaju da je ove godine za cijelu TŽ izdvojeno 0,4 posto od ukupno raspoređenih sredstava, a podržan je samo jedan projekt u iznosu od 2.000 KM.

Naglasili su u priopćenju da nisu podržani ni projekti koji su na popisu projekata od "posebnog interesa za Federaciju BiH", kao što je Međunarodni dječji festival "Vezni most" te dodaju da su se članovi Upravnog odbora Fondacije i ranijih godina oglušili na njihove prosvjede.

''Ono što u odlukama Fondacije za izdavaštvo bode u oči jeste gotovo stopostotna nepodrška djelima napisanim za djecu i projektima koji djecu okupljaju oko knjige. Od 448.000 KM raspoređenih sredstava ni jedno djelo za djecu nije podržano, a samo s 3.200 KM podržana je manifestacija posvećena dječjoj književnosti'', istaknuto je.

U isto vrijeme, dodaju u zajedničkom priopćenju, teritorijalna analiza odluke pokazala bi činjenicu da, osim Sarajeva, nema gradova u kojima se svijet bavi knjigom i kulturom jer je više od 75 posto sredstava izdvojeno za projekte iz Sarajeva.

Zaključili su na kraju da je u vremenu nasilja, poremećenih vrijednosti i beznađa neophodno podržati one koji donose boje i vedrinu u dječji svijet, ohrabruju ih i pottiču na istraživanje i ljubav prema pisanoj riječi, što je za ova udruženja gotovo pa pitanje opstanka.

Kopirati
Drag cursor here to close