Muzej Hercegovine

Reljef braće Dioskuri, poveznica Hercegovine i drevne Grčke

Kultura / Flash | 18. 01. 2016. u 12:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji magazina za kulturu življenja "Vedrina", u zgradi Muzeja Hercegovine u Mostaru danas je promoviran antički spomenik visoke kulturne vrijednosti - reljef braće Dioskuri, jedan od najstarijih spomenika koji Grad Mostar posjeduje.

Prema predajama, na reljefu su prikazana mitska grčka braća Dioskuri, koje je Zeus, dirnut jakom bratskom ljubavlju, učinio besmrtnima i pretvorio u zvijezde.

Promociji je prisustvovao i veleposlanik Republike Grčke u BiH Karolos Gadis koji je istaknuo kako sami duh Dioskuri braće zapravo predstavlja duh prijateljstva, solidarnosti i suradnje te da je to upravo onaj duh koji svi trebaju u današnjem vremenu.

Arheolog Marko Barišić kazao je kako je ovaj spomenik stajao dvadeset i više godina u parku Alekse Šantića i da su akcijom premještanja spomenika iz parka u Muzej Hercegovine htjeli pokazati da Mostar ima antičku baštinu budući, kako je naglasio, da to ljudi ne znaju.

''Mostar ima mnogo različitih spomenika iz raznih perioda koje, također, treba zaštititi. Mi smo krenuli s ovim spomenikom u nadi da će ovo pokrenuti val spašavanja svih tih spomenika'' istaknuo je Barišić.

Urednica magazina "Vedrina" Roberta Kapsalis kazala je kako Hercegovina ima jako puno antičkih spomenika te da je ovaj događaj na neki način obilježavanje male poveznice koju Hercegovina i Mostar imaju s drevnom Grčkom.

''Dioskuri su mitska priča, za koju neki čak tvrde da je povijesna priča, o dva brata koji su se toliko voljeli, toliko su jedan drugog podržavali da se jedan od njih odrekao svoje besmrtnosti kako bi proveo život sa drugim smrtnim bratom, znači kako bi uvijek mogao biti uz svoga brata. Drevni bog Zeus se na to jako ganuo, dirnulo ga je to i on ih je učinio dvjema zvijezdama Kastor i Poluks, koje i dan danas u astronomiji poznajemo u sazviježđu Blizanaca.

Ono što bi bila dobra poruka ne samo za Mostar, Hercegovinu i BiH, nego za današnji cijeli svijet je ta priča o požrtvovanosti i odricanju nekih stvari na ime bratske ljubavi. Svi trebamo biti jednako prijateljski raspoloženi i trebamo poštivati staru kulturu koje zbilja imamo ovdje, a osobito tu antičku kulturu gdje su nam antički Grci dali nevjerojatnu baštinu iz koje možemo mnogo naučiti'' poručila je Kapsalis.

Kopirati
Drag cursor here to close