Proza i publicistika

Promovirana knjiga Gradimira Gojera ''Klecalo pape Franje''

Kultura / Flash | 12. 11. 2014. u 22:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Klecalo pape Franje" naziv je knjige autora Gradimira Gojera koja je promovirana u Komornom teatru 55. Sastavljena je od prozno-publicističkih tekstova i poziva na moralnu odgovornost.

Promotori knjige bili su Franjo Topić, Ante Zirdum i Željko Grahovac koji su istaknuli da ova knjiga otvara moralna pitanja na koja nitko nema posebno jasan odgovor odnosno kako htjeti biti bolji čovjek, a istaknuto je i da knjiga vraća nadu u sadašnji trenutak i potiče na razmišljanje u teškom vremenu.

Topić je naglasio da je na 1902. godine osnovano Hrvatsko društvo za namještanje djece u zanate i trgovine te je promocija ove knjige na neki način spomen na taj događaj od prije 112 godina.

Govoreći o ovoj knjizi podsjetio je da papa Franjo promiče radost na svim stranama svijeta uz konstataciju svećenicima i biskupima da šalju lošu poruku ako su smrknuta lica te je izrazio nadu da će promocija knjige biti uvod u dolazak pape Franje sljedeće godine u BiH.

Topić smatra da bi bh. kulturna scena u zemlji bila mnogo siromašnija bez Gradimira Gojera koji je pružio mnogo Sarajevu i BiH, a u svojim dramama se trudio pratiti duh vremena u kojem živimo reagirajući na događaje u aktualnom trenutku.

Književnik Zirdum je istaknuo da je Gojer umjetnik koji kroz svoju pjesničku dušu sublimira osjećaj svijeta te da fenomenologiju društvene zbilje pretače u poetske slike i pjesničke poruke odmah, na prvu, ne čekajući da se fenomenolozi o tome izjasne, jer njemu to izjašnjenje nije potrebno da bi pjevao.

''Kada piše pjesmu koja je naslovljena "Papa Franjo" on u podnaslovlju kaže (videći ga po prvi put, nakon "bijelog dima") zbog čega je Gojer nepatvoren, originalan i aktualan'', kazao je Zirdum.

Dodao je da se u poeziji osjeća jaka religiozna potreba, a Gojer u religioznosti pronalazi materijal za svoje pjesme te smatra da njegov izraz vodi čitatelja u potragu za optimizmom, a srž gotovo svih pjesama čini "protest povrijeđenog moralnog osjećaja, ponajviše pravičnosti".

''U poeziji ima ironije. Gojer je pokušao uzvisiti pojam pape, ali ne praveći od njega novi kult, nego novu kulturološku smijernicu u ovom ovako kompleksnom svijetu civilizacije. Sklad u pjesmama više je u zamisli i poetskoj ideji duha i inspiracije'', kazao je.

Pjesnik i književni kritičar Željko Grahovac kaže da je knjiga prijelomna i prekretna jer se radi o 40 biografskoj jedinici Gradimira Gojera i cjelokupna je posvećena nadi i vjeri u duhovnu obnovljivost svijeta.

''Riječ je o složenoj i polivalentnoj kompoziciji tekstova od tridesetak pjesničkih zapisa, nekoliko publicističkih tekstova, esejističkih i kritičkih osvrta i prikaza'', kazao je Grahovac, podvlačeći da nije pravilno reći da se Gojer vraća idealima izvornog kršćanskog čovjekoljublja jer on zapravo od njih nikada nije ni odustao.

Na kraju je nekoliko tekstova iz knjige pročitao autor Gojer te je kazao da je nakon objave pjesme "Papa Franjo" odlučio koračati kroz život novog pape jer je ova pjesma u njemu pobudila želju da nastavi pisati o čovjeku za kojeg tvrdi da je svećenik i pastir koji je revolucionirao život na svjetskim prostorima i svim zemljama svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close