kosača

Promocija knjige Gorana Šimića 'Rastakanje duše'

Kultura / Flash | 26. 10. 2016. u 10:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 26. listopada održat će se promocija knjige „Rastakanje duše“ Gorana Šimića, stručnjaka u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 19.00 sati.

Uz autora o djelo će predstaviti prof. dr. Slavo Kukić, Sveučilište Mostar i prof. dr. Zarije Seizović, Univerzitet Sarajevo.

''Knjiga je inspirirana životnim pričama i sudbinama žrtava seksualnog nasilja. Napisana je jednostavno, kako bi svatko mogao razumjeti o kakvoj je tragediji riječ. Zapravo, autor Goran Šimić je progovorio o pomalo zaboravljenim i marginaliziranim žrtavama rata“, istakao je književnik Almir Alić.

Ova knjiga bavi se suočavanjem s prošlošću, što je veliki izazav za bh. društvo.

"U ovoj knjizi svi likovi nemaju ni etničku, ni religijsku, ni bilo kakvu drugu pripadnost, nisu smješteni ni u ovom ni u onom gradu, ni ovom ni onom selu. Fokus mog zanimanja je ljudsko biće. Ne Hrvat, ne Srbin, ne Bošnjak, ne crnac, ne bijelac, ne Arap, ne Sirijac", kaže Šimić, te dodaje:

"Za mene su svi ljudi jednaki i predstavljaju jednakovrijedne ljude i jednakovrijedna bića. Štoviše, što izlazi iz mog većeg iskustva od vašeg bavljenja počiniteljima, čak su i počinitelji žrtve, jer gledajući stotine suđenja za ratne zločine, nisam pronašao nijednog sretnog počinioca ovih zločina, nijednog čovjeka koji se usrećio time što je silovao devetogodišnju djevojčicu, niti čovjeka koji se usrećio time što je zaklao nečije dijete i bacio ga u masovnu grobnicu."

Prema mišljenju profesora međunarodnog prava Zarija Seizovića, vrijednost ovog djela je njen univerzalni pristup.

"Slušajući takva svjedočenja i čitajući ovu knjigu, ja sam, na moju žalost, uspio da uđem i u tijelo i mozak žrtve i u tijelo i mozak počinioca, i nisam mogao odlučiti šta od to dvoje je strašnije. Knjiga je i dalje univerzalna, ne upire prst u nikoga, a optužuje svakoga", ocjenjuje Seizović.

Kopirati
Drag cursor here to close