Neke osobitosti jezika fra Jeronima Vladića

Trodnevnica na Šćitu: Promovirana knjiga Šimuna Novakovića

Svečanost predstavljanja knjige uzveličala je Etno skupina „Čuvarice“. Program je vodila Ankica Žuljević.
Kultura / Flash | 14. 08. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Rama - Prozor.info / Trodnevnica na Šćitu: Promovirana knjiga dr. sc. Šimuna Novakovića

Povodom blagdana Velike Gospe i patrona župe Rama Šćit, drugoga dana trodnevne priprave, služena je sv. misa za pokojne ramske branitelje. U vremenu prije sv. mise, vjernici su imali prigodu za osobnu ispovijed.

Svetu misu predvodio je fra Ante Vučković a misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je mali zbor župe Rama-Šćit.

Nakon završetaka sv. mise, upriličeno je predstavljanje knjige “Neke osobitosti jezika fra Jeronima Vladića”, autora dr.sc. Šimuna Novakovića.

Uz autora o knjizi su govorili dr.sc. Josip Grubeša, a u ime nakladnika fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Svečanost predstavljanja knjige uzveličala je Etno skupina „Čuvarice“. Program je vodila Ankica Žuljević.

Umirovljeni profesor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dr. sc. Ivan Jurčević u recenziji je napisao:

''Knjiga Šimuna Novakovića vrijedan je prinos proučavanju standardizacijskih procesa u hrvatskom jeziku koncem 19. i početkom 20. stoljeća, posebice na području Bosne i Hercegovine. Pomno se prikazuju jezične mijene koje su se u tome razdoblju događale u BiH i one se ne mogu promatrati izolirano od procesa u Hrvatskoj. Vrijedna je autorova raščlamba jezične prakse bosanskih i hercegovačkih franjevaca u spomenutom razdoblju, kao i jezične prakse uglednoga franjevca onoga vremena, jednog od najpoznatijih Ramljaka – fra Jeronima Vladića. Opsežan tekst knjige s odgovarajućom znanstvenom aparaturom odlikuje se vrlo ozbiljnim pristupom istraživanju, iscrpnim, preglednim i svrsishodnim navođenjem primjera te uvjerljivom argumentacijom'', piše rama-prozor.info. 

Kopirati
Drag cursor here to close