Isa-beg Ishaković

Predsjednik Sj. Makedonije dobitnik nagrade nazvane po utemeljitelju Sarajeva

Predsjedniku Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu sinoć je na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo uručena Međunarodna nagrada ''Isa beg Ishaković''.
Kultura / Flash | 28. 11. 2019. u 08:02 Tekst: Anadolija agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedniku Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu sinoć je na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo uručena Međunarodna nagrada ''Isa beg Ishaković''.

Ovogodišnjeg laureata je na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta dočekao i uvodnim obraćanjem program otvorio Amel Suljović, koji se nakon 12 godina povukao sa čela Društva utemeljitelja međunarodne nagrade ''Isa-beg Ishaković''.

Dobitnik nagrade nazvane po utemeljitelju Sarajeva

Zaev je u obraćanju prisutnima istaknuo kako mu je izuzetna čast ukazana što je dobitnik nagrade nazvane po utemeljitelju Sarajeva.

''Posebna mi je čast što nagrada nosi i priznanje Potraga za prijateljem. Najbolji način da imaš prijatelja jeste da budeš prijatelj'', kazao je Zaev i dodao da je posebno bogatstvo čovjeka kada prepozna iskrene prijatelje.

Foto: Anadolija / Zoranu Zaevu u Sarajevu uručena Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković

Ističući kako je uvjeren da će, umjesto buktinja sukoba, na Balkanu buktiti plamen prijateljstva, Zaev je kazao da psihologija nacionalizma, radikalizma, populizma nikom ne donosi dobro, a da je po sve u regiji loše ono što je loše za jedan od naroda.

Naglasivši da je Sjeverna Makedonija provela reforme kako bi uspostavila državu jednakih šansi za sve i riješila višedecenijske sporove sa susjednim Grčkom i Bugarskom, Zaev je kazao da Europska unija ne smije propustiti šansu da prepozna napredak na Balkanu i zasluženo ga nagradi.

Prijatelji Bosne i Hercegovine i njenih naroda

''Obećanje je europska vrijednosti i očekujemo da se ispuni i ispravi povijesna greška koja je napravljena'', poručio je Zaev.

Zaev je također kazao da su i BiH i Sjeverna Makedonija multinacionalne, multikulturalne i multireligijske zemlje i da su svojevrsna ''Europa u malom'' koja je pokazala da je suživot moguć.

''Ja, Zoran Zaev i moj narod Sjeverne Makedonije smo prijatelji Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Organizatore ovog skupa pozivam da nastave potragu, jer sve dok se prijatelji budu tražili, to znači da će i biti prijatelja'', poručio je Zaev i dodao:

''Sarajevo je simbol za sve građane regije, prkoseći ratovima i gradeći prijateljstva, u tom multietničkom dijelu Balkana ja sam prepoznat kao prijatelj, a upravo ta prijateljstva su nova nada za bolju budućnost koja se gradi na iskustvima iz prošlosti''.

Obrazloženje odluke o ovogodišnjem izboru

Nagradu Zaevu dodijelio je Komitet ovog prestižnog i jedinog državničkog priznanja u Bosni i Hercegovini koji je ponovo okupio najeminentnije predstavnike bosanskohercegovačke akademske zajednice sa akademkinjom Adilom Pašalić-Kreso na čelu.

Foto: Anadolija / Zoranu Zaevu u Sarajevu uručena Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković

"Gospodin Zoran Zaev ne samo da je značajno unaprijedio odnose u regiji Zapadnog Balkana nego je pokazao snažno političko liderstvo u kontekstu odlučnijeg približavanja regije Evropskoj Uniji i NATO-u. Komitet ne može znati kako će već naredne godine izgledati politička biografija Zorana Zaeva, kao što to nije bilo moguće ni u pogledu prethodnih laureata koji su u godinama, u kojima im je Komitet dodjeljivao nagrade, iste i zaslužili, ali napori, inicijative i rezultati gospodina Zaeva u 2019. godini, ostat će nesumnjivo zabilježeni kao pozitivni i povijesno vrednovani“, kazala je Pašalić-Kreso u obrazloženju odluke o ovogodišnjem izboru.

Svečana akademija je, kao i prethodnih godina, organizirana na najvišoj državničkoj razini uz sudjelovanje brojnih uzvanica iz javnog, političkog i kulturnog života te predstavnika diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini.

Događaj je uveličan i nastupima orkestra Sarajevske filharmonije i prvaka Drame Narodnog pozorišta Izudina Bajrovića.

Kopirati
Drag cursor here to close