Troplet

Poziv mladima na “Potragu za korijenima”

''Želimo kod mladih potaknuti interes za proučavanjem i istraživanjem naše baštine te produbiti ljubav prema našem identitetu i kulturi općenito.''
Kultura / Flash | 02. 11. 2021. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine HKZ Troplet u okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet organizira Studijski dan „Potraga za korijenima“, jednodnevno studijsko putovanje namijenjeno prvenstveno mladima, studentima i učenicima završnih razreda srednje škole.

''Želimo kod mladih potaknuti interes za proučavanjem i istraživanjem naše baštine te produbiti ljubav prema našem identitetu i kulturi općenito. Nastojimo okupiti mlade koji žive, studiraju ili rade u Mostaru, a posebno mlade vjernike koji su najaktivniji u mostarskim župnim zajednicama te s njima posjetiti povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, muzeje i galerije, tragajući za povijesnim korijenima našeg naroda i kulture.

Svake godine krećemo određenom rutom, a polazišna točka uvijek je ranokršćanska bazilika u Cimu u Mostaru. Ove godine tragamo za povijesnim korijenima našega naroda i njegove kulture dolinom Neretve prema jugu, preko čapljine i Ljubuškog do Šiljevišta i natrag u Mostar'', poručili su organizatori.

''Nakon posjeta ostacima bazilike u Cimu, planiramo posjetiti ostatke kasnoantičke (ranokršćanske) bazilike u Žitomislićima, te arheološki spomenik iz rimskog doba, villa rusticu Mogorjelo u Čapljini. Nakon toga posjetit ćemo obnovljenu rodnu kuću sluge božjeg Patra Barbarića u Šiljevištima, koja je sad pretvorena u kapelica, mjesto molitve i mira. Tu će se slaviti sveta misa i prirediti ručak. Zatim idemo u Ljubuški posjetiti najstariji muzej u BiH i Zbirku umjetnina sa stalnim postavom pod nazivom “Majka” u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu. Nakon toga razgledati ćemo Stari grad Ljubuški (tvrđava hercega Stjepana).

Planiramo se okupiti u 8 sati, u subotu 6. studenoga, na platou ispred stadiona Zrinjskoga (podno Velikih stuba). Potom bi posjetili ostatke ranokršćanske bazilike u Cimu, gdje bi imali kratko izlaganje a zatim bi nastavili po gore spomenutoj ruti. Na svim lokacijama bi trebali imati stručno vodstvo. Očekuje se povratak oko 16.30 sati.

Pozivamo mlade na ovo lijepo i sadržajno studijsko putovanje, koje je prigoda za upoznavanje s našom kulturnom baštinom, duševno obogaćivanje, ali i prilika za upoznavanje i druženje sa svojim vršnjacima s kojima dijele isti svjetonazor i pogled na život'', stoju u priopćenju Trolpeta.

Prijaviti se može pojedinačno ili skupno Tropletovoj pleternici za mlade Janji Marušić, na telefon 063 449 374. Prijave će se primati do popune raspoloživih mjesta u autobusu.

Kopirati
Drag cursor here to close