HP Mostar

Poštanska markica u čast muškaraca

Kultura / Flash | 21. 11. 2016. u 11:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar obilježila je Međunarodni dan muškaraca izdavanjem prigodne poštanske marke (arak od 9 maraka, foliotisak), žiga i omotnice prvoga dana (FDC). Dizajn potpisuje Tvrtko Bojić, a marka nominalne vrijednosti 5,00 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu.

Marka se u poštanskom prometu koristi od 19. studenoga 2016. godine.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. studenoga u više od 70 zemalja svijeta. Inicijativa za obilježavanje ovoga dana pokrenuta je 1999. na Trinidadu i Tobagu s naglaskom na zdravlje muškaraca i dječaka, promicanje spolne ravnopravnosti i poboljšavanje rodnih odnosa. Posebno se naglašava doprinos koji muškarci daju zajednici, obitelji, braku i djeci, priopćeno je iz Hrvatske pošte.

Proslavljaju se njihova dostignuća, pozitivni i nenasilni utjecaj na svijet, ali naglašava i diskriminacija prema muškarcima i dječacima. Također, značajna je i njihova uloga u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Životni vijek muškaraca kraći je nego kod žena zbog toga što (prema nekim istraživanjima) ne brinu dovoljno o svome zdravlju. Češće obolijevaju od raka, moždanoga i srčanoga udara.

Potporu obilježavanju ovoga dana daje i UN te mnogi svjetski poznati muškarci kao što su Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Morgan Freeman i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close