Truman Capote

Pepeo američkog književnika prodan za 45 tisuća dolara

Kultura / Flash | 27. 09. 2016. u 06:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pepeo američkog književnika Trumana Capotea prodan je na aukciji u Los Angelesu za 45 tisuća dolara kupcu koji je želio ostati anoniman.

Pepeo je bio ‘u vlasništvu’ bivše supruge jednog od Capoteovih najboljih prijatelja, voditelja nekoć popularnog televizijskog talk-showa Johhnyja Carsona, koji je preminuo prošle godine.

Capote, čije su najpoznatija djela romani ”Hladnokrvno ubojstvo’ i ‘Doručak kod Tiffanyja’, preminuo je u domu Joanne Carson 1984. godine, a njegovi u pepeo pretvoreni osmrtni ostaci tada su bili procijenjeni na vrijednost 6 tisuća dolara.

Anonimni kupac koji je ponudio najvišu cijenu dobio je Capoteov pepeo u originalnoj zapečaćenoj drvenoj kutiji japanske izrade, kako je nakon književnikove smrti i kremiranja bio pripremljen za pogrebni obred.

Na dražbi Capoteovih memorabilija u Los Angelesu zainteresirani su kupci, mahom bogati poštovatelji Capotea i njegova djela iz SAD-a i inozemstva, mogli preko ostavštine Carsonovih doći i do drugih osobnih predmeta povezanih s jednim od najpoznatijih američkih književnika 20 stoljeća.

Među ostalim su se nadmetali za njegove klizaljke i dijelove piščeve odjeće, poput majice koju je imao na sebi kad je umro, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close