Hod u hrvatsku slobodu

Obilježena 42. obljetnica djelovanja hrvatske oružane postrojbe Fenix

Kultura / Flash | 22. 06. 2014. u 06:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice obilježena je 42. obljetnica od dolaska i te djelovanja hrvatske oružane postrojbe, poznatije kao Fenix (Bugojanske) skupine na prostoru općine Prozor-Rama te 12 godina od kada se ovaj događaj obilježava pod nazivom ''Hod u hrvatsku slobodu“.

U subotu, 21. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi.

Na početku komemorativnog skupa nazočnima se u svojstvu moderatora obratio gosp. Ante Prskalo, tajnik ogranka HKDD-a Zagreb.

Nakon pjevanja himne hrvatskoga naroda, nazočnima se u ime organizatora obratio dopredsjednik HKDD-a Prozor gosp. dr. Šimun Novaković koji je i predsjednik Matice hrvatske Prozor-Rama.

Isto tako, u ime Hrvatske uzdanice nazočne je pozdravio i brigadir gosp. Ivan Beljan te gosp. Miro Raspudić u ime Udruge dragovoljaca Đakovštine.

U nastavku komemorativnog skupa, uslijedio prigodni i nadahnuti nagovor župnika župe Prozor, vlč. Stipe Kneževića čija je glavna misao vodilja bila riječ SLOBODA. U vremenu prije polaganja vijenaca i paljenje svijeća, vlč. Stipo predvodio je molitvu Opijela, a sama komemoracija završila je fotografiranjem te kratkotrajnim druženjem.

Ovo okupljanje zajedno sa članovima rodbine pripadnika fenix-postrojbe, njihovih prijatelja, petorice katoličkih svećenika, dvije časne sestre … jednostavno hrvatskih domoljuba, svojim pjevanjem uzveličao je jedan manji broj članova mješovitog zbora župe Prozor.

Za pozvane goste u Ramskoj kući na planini Makljenu u poslijepodnevnim satima upriličen je ručak, a nakon njega i predstavljanje četiri knjige.

Nazočne je na početku predstavljanja pozdravio i predsjednik HKDD-a don Anto Jelić, a potom su trojica autora predstavili svoja djela. Knjigu „Tajne iz udbinih arhiva – Egzekucije bez suđenja“ predstavio je gosp. Bože Vukušić; knjigu „ HRB, FENIX I UDBA – Slučaj Stjepana Crnogorca“ predstavio je gosp. Igor Omerza, a gosp. Roman Leljak prezentirao je knjige pod nazivom „UDBA 1“ i „UDBA 2 – Tajni pravilnik UDBE za likvidacije“.

Nakon predstavljanja uslijedila je diskusija, a poslijepodnevnim satima većina nazočnih posjetili su spomen obilježja Vejsilu Keškiću u Rumbocima te Iliji Lovriću u Dragnju na izlazu iz Rumboka.

Kopirati
Drag cursor here to close