Tradicija

Nevesinjska olimpijada: Važna kulturna i turistička manifestacija u Hercegovini

Kultura / Flash | 14. 08. 2016. u 06:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvorio je  141. "Nevesinjsku olimpijadu" i poručio da je ovaj sabor tradicije i viteštva jedan od najvažnijih kulturno-sportskih i turističkih manifestacija, ne samo u Hercegovinu, već u cijeloj BiH.

Šarović je u obraćanju na Gradskom trgu u Nevesinju istakao da je ovo jedinstvena manifestacija sa najviše disciplina koje njeguju kulturu, običaje, tradiciju i vjeru.

"Ovoliko dugu tradiciju, gotovo stoljeće i pol, ima mali broj manifestacija u BiH", rekao je Šarović i zahvalio općini Nevesinje na dobroj organizaciji i na tome što se trude da "Nevesinjska olimpijada" iz godine u godinu bude sve bolja.

Svečanom otvaranju 141. "Nevesinjske olimpijade" prisustvovali su predstavnici hercegovačkih općina, brojni gosti i stanovnici ove općine, piše Srna.

Na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas će biti održan središnji događaj "Nevesinjske olimpijade".

Program počinje u 11.00 sati tradicionalnim disciplinama - skok udalj, penjanje na stub, skakanje na mijeh, trka sa jajetom u kašici, trka u vrećama.

U ranim popodnevnim satima bit će organizirana natjecanja u viteškim disciplinama - potezanje konopa i potezanje klipa.

Spektakl manifestacije predstavljaju tradicionalne konjske trke, po kojima je poznata "Nevesinjska olimpijada".

Organizator Olimpijade je općina Nevesinje, a pokrovitelji Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske. 

Kopirati
Drag cursor here to close