Vrhunski slikari

Neumska umjetnička kolonija doživjela punoljetstvo

Kultura / Flash | 23. 06. 2016. u 15:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neum je ponovno domaćin Umjetničke kolonije koja okuplja vrhunske slikare iz BiH i Hrvatske.

Svečano otvaranje Umjetničke kolonije 2016. održano je u srijedu, 22. lipnja 2016. u Grand Hotel Neum u Neumu, a zatvaranje kolonije je u subotu 25. lipnja kada će biti upriličena izložba nastalih umjetničkih radova.

Umjetnička kolonija 2016. je dosegla svoju punoljetnost, jer je ovo 18- ta po redu godina održavanja ove kulturne manifestacije.

Organizatori, kao i prijašnjih godina su Muzej galerija Neum i Općina Neum.

Na samom početku nazočne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško.

''Ponosan sam što smo ponovno ovdje svi zajedno i što njegujemo kulturu i tradiciju kroz umjetničko stvaralaštvo. I što je Neum već 18 godina domaćin i organizator ove vrijedne kulturne manifestacije'', istaknuo je načelnik Matuško u svom uvodnom obraćanju.

Umjetničku koloniju službeno je otvorio prof. Stanko Špoljarić, voditelj Umjetničke kolonije, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

I načelnik Matuško,i profesor Špoljarić su se u svome obraćanju posebno osvrnuli na Franju Primorca, umjetnika, prijatelja i stalnog člana Umjetničke kolonije u Neumu koji je nedavno preminuo.

Može se reći da je otvaranje 18-te po redu Umjetničke kolonije u Neumu bilo posvećeno životu i djelu ovog poznatog hercegovačkog akademskog slikara.

U spomen na preminulog Primorca upriličena je mala izložba njegovih radova nastalih za vrijeme održavanja Umjetničke kolonije u Neumu tijekom proteklih godina, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close