Izložba

Napravljena za Stolac: Izložena originalna bista Maka Dizdara

Kultura / Flash | 23. 04. 2017. u 12:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja stote godine od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, u Galeriji u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo ove sedmice otvorena je izložba "Zapisi o Maku" posvećena poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku i domoljubu.

Izložba prati koncepciju čuvene zbirke Maka Dizdara "Kameni spavač", a dio je projekta "Ime moje škole", kojeg Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića realizira u suradnji sa Općinom Novi Grad.

Kroz četiri segmenta izložbe, na ilustrativan i mlađoj populaciji prilagođen način predstavljeni su lik i djelo najvećeg bh. pjesnika 20. stoljeća.

Izložba je otvorena uz prisutnost brojnih posjetitelja, predstavnika Bošnjačkog instituta, direktora osnovnih škola, učenika novogradske osnovne škole koja nosi ime Mehmedalije Maka Dizdara i drugih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Izložena je i originalna brončana bista Maka Dizdara, koja je u njegovom rodnom gradu Stocu postavljena nakon njegove smrti. Tijekom rata namjerno je gađana, tako da je na više mjesta izbušena mecima, a nakon rata postala je dio kolekcije Bošnjačkog instituta.

Ova postavka bit će otvorena do srijede, 3. maja, do kada će posjetitelji imati priliku pogledati dio Makovog bogatog stvaralaštva, prezentiranog na panoima i plakatima na zanimljiv i ilustrativan način, prijemčiv i za učenike.

Kopirati
Drag cursor here to close