Alan Ford trči počasni krug

Najveća postavka originalnih tabli popularnog stripa u Ljubljani

Izložene su izvorne Raviolove table stripa, najprije crtane olovkom, a od 15. epizode rađene u tušu, te razdoblje dok je radio zajedno sa Secchijem.
Kultura / Flash | 22. 05. 2019. u 13:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ljubljanskoj Narodnoj galeriji u srijedu je otvorena izložba o Alanu Fordu, junaku iz stripova glasovitog talijanskog autorskog para Max Bunker i Magnus, pod kojim pseudonimima su ga stvorili scenarist Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola prije punih 50 godina. 

Ljubljanska izložba, naslovljena "Alan Ford trči počasni krug", trenutno je najveća postavka originalnih tabli popularnog stripa nakon one održane u Rimu prije dvije godine, prenosi Hina.  

Izložene su  izvorne Raviolove  table stripa, najprije crtane olovkom, a od 15. epizode rađene u tušu, te razdoblje dok je radio zajedno sa Secchijem. 

/ Alan Ford trči počasni krug

Organizatori izložbe njome žele prikazati ukorijenjenost stripa u slovenskoj kulturi, obilježiti 50. obljetnicu njegova nastanka te refleks koji je imao u slovenskom kulturnom prostoru. 

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji u svibnju 1969. godine, a nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost. 

Na izvanredan prijem kod publike naišao je u cijelom bivšem jugoslavenskom kulturnom prostoru, nakon što je počeo izlaziti u domaćoj verziji. 

Objavljivao se od 1970. godine, najprije u novinskim izdanjima tadašnjeg Vjesnika i u odličnom prijevodu Nenada Brixyja. 

Grupa TNT koju je osnovao "Broj Jedan" u invalidskim kolicima, a čiji su članovi bili tajni agenti Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija imala je brojne poklonike i u Sloveniji, ne samo kod ljubitelja stripa.

Kopirati
Drag cursor here to close