Kakanj

Na ulazu u grad planiraju postaviti repliku bosanske srednjovjekovne krune

Na ulazu u Kakanj postaviti repliku bosanske srednjovjekovne krune. 
Kultura / Flash | 29. 01. 2019. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Kakanj / Kruna bi trebala biti postavljena na ulazu u grad

Vršitelj dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo  smatra da se na ulazu u Kakanj treba postaviti replika bosanske srednjovjekovne krune.

Također, kako se navodi u priopćenju Općine Kakanj, ideja je i da se budućem kakanjskom trgu da ime, primjera radi, Trg bosanskih kraljeva ili Trg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića za čije je vladavine srednjovjekovna bosanska država bila na vrhuncu moći.

''U budućem periodu bit će potrebno u sferu javnog govora i obilježavanja određenih lokaliteta što više uvrštavati termin "Kakanj - bosanski kraljevski grad" i što više podsjećati na našu slavnu i prkosnu srednjovjekovnu bosansku državu'', rekao je Šljivo.

U priopćenju se ističe da je Kakanj kraljevski grad te da se ta teza temelji na povijesnim činjenicama koje govore o srednjovjekovnom vladarskom dvoru u Kraljevoj Sutjesci, a u blizini se nalazi i Bobovac koji teritorijalno pripada općini Vareš, ali s Kraljevom Sutjeskom čini srednjovjekovnu cjelinu.

U Kaknju je lociran, a poslije i prevezen u Sarajevo, najljepši stećak - Zgošćanski koji danas krasi Botanički vrt Zemaljskog muzeja, dok se njegova replika nalazi ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

U Kaknju je pronađen i pečatni prsten s ljiljanom koji se danas čuva u Muzeju Kaknja, navodi se u priopćenju Press službe Općine Kakanj.

Kopirati
Drag cursor here to close