Petar Herceg Tomić

Na Kosači osvanula slika heroja Pearl Harbora iz Ljubuškog

Američki mornar Hrvat Petar Herceg Tomić na današnji je dan, po cijenu vlastitog života, spasio posadu od sigurne smrti.
Kultura / Flash | 07. 12. 2021. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pročelju Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru osvanula je večeras fotografija Petra Hercega Tomića, heroja Pearl Harbora iz Ljubuškog.

Uz fotografiju je pisalo “Heroji se nikad ne zaboravljaju”.

Na današnji dan prije 80 godina napadnut je Pearl Harbor. Američki mornar Hrvat Petar Herceg Tomić taj dan je po cijenu vlastitog života spasio posadu od sigurne smrti.

Odjeknula je eksplozija, a trenutak nakon nje druga, još snažnija. “Bježite na gornju palubu i napuštajte brod”, začulo se u potpalublju vojnog broda USS Utah u zoru, na današnji dan, 7. prosinca 1941, pišu 24sata.hr.

Japanci su iznenadno napali američku mornaričku flotu u Pearl Harboru na Havajima. Ispočetka je bilo jasno da Amerikanci nemaju šanse za obranu. Bili su ulovljeni na spavanju.

Posada USS Utaha počela se panično uspinjati prema palubi. Za njima je išao i čovjek koji je oglasio uzbunu, ali je uvidio da je u prvoj salvi torpeda oštećena kotlovnica. Znao je da bi nova eksplozija uništila brod, s čijim bi ostacima potonulo i stotinjak mornara. Vratio se u usijanu kotlovnicu, neumorno gasio strojeve, i naposljetku uspio u naumu.

Spriječio je eksploziju koja bi odnijela živote mornara. Ali brod je i dalje tonuo. Kad se dao u bijeg, bilo je prekasno. Voda je prebrzo nadirala… USS Utah bio mu je život, a postao je i grob.

Riječ je Petru Hercegu Tomiću, jedinom Hrvatu koji je postao američki heroj.

On je zbog izuzetnih zasluga u Drugom svjetskom ratu posthumno nagrađen najvišim vojnim odlikovanjem SAD-a, medaljom časti.

U SAD-u je poznat kao Peter Tomich, a bio je američki mornar u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor.

Tada je ovaj 48-godišnji strojarski časnik po cijenu vlastitog života spasio brojne ljudske živote.

Kopirati
Drag cursor here to close