Obljetnica

80 godina od japanskog napada na američki Pearl Harbor

U ponedjeljak je u Pearl Harboru održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu.
Vijesti / Svijet | 07. 12. 2021. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države bilježit će danas 80. godišnjicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad 7. prosinca 1941. pogodio je državu koja je prema povjesničarima bila toliko usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan. U napadu je poginulo 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu, prenosi Hina. 

U ponedjeljak je u Pearl Harboru održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu. Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i članovi obitelji odslušali su pročitana imena poginulih, a pored mjesta potonuća broda na trubi je odsvirana melodija Taps.

"Ujutro 7. prosinca 1941. u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbor brod Utah je pogođen dvama torpedima, što je izazvalo veliko nadiranje vode", rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.

"Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo, pri čemu je poginulo 58 ljudi u 12 minuta", rekao je Adams govoreći o Peteru Tomichu, šefu pogona kotlovnice, američkom nacionalnom junaku hrvatskog podrijetla koji je zauvijek ostao na potonulom brodu.

Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt bombardiranje je nazvao "datumom koji će živjeti u sramoti". Danas je predviđeno još nekoliko događaja kojima će se obilježiti 80. obljetnica napada na Pearl Harbor.

Japan je 2. rujna 1945. potpisao kapitulaciju, nakon što su Sjedinjene Države u kolovozu bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki ubivši time stotine tisuća civila. Japanskom predajom završio je Drugi svjetski rat.

Kopirati
Drag cursor here to close