Na Mostarskom ljetu

Mostarci se družili s Abdulahom Sidranom

''Riječ je o jednoj atipičnoj vrsti druženja kroz razgovor o raznoraznim temama i ovo smatram vrhuncem sadržaja Narodne biblioteke Mostar u okviru manifestacije Mostarsko ljeto 2022''
Kultura / Flash | 09. 08. 2022. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar u ponedjeljak večer u prepunoj sali Instituta Yunus Emre Mostar, a u okviru međunarodne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'', upriličeno je druženje sa poznatim bh književnikom, akademikom Abdulahom Sidranom.

''Važna stvar je to, da je u posljednom desetljeću pa možda da ugrabimo i pola prethodne, i u Mostaru kao i u Sarajevu, buknula vrhunska književnost mladih ljudi. Sami znate nabrojati od Nedžada Maksumića do Almina Kaplana, a da ne krećem od veterana što je kod vas dragocjeni Ibrahim Kajan sa svojim divnim knjigama. Pratim možda i dvadeset godina kako se vrhunska literatura pravi u Mostaru. Sve je to literatura koja munjevito izlazi preko naših međa, federalnih, državnih, regionalnih i ovi mladi koji idu za nama imaju pravo da kažu da su bolji od prethodnika i s većim autoritetom svojih vrlina mogu nas štititi, braniti i predstavljati prema svijetu koji nas ne razumije'', ističe akademik Abdulah Sidran.

Razgovor sa akademikom Sidranom vodio je direktor izdavačke kuće Connectum, Ajet Arifi.

Foto: PR / Mostarci se družili s Abdulahom Sidranom

''Jedan fin razgovor sa našim akadmikom, klasikom, Abdulahom Sidranom, o ljudima i događajima, najkraće kazano. Sa Sidranom je uvijek jako lijepo razgovarati, kako za one koji vode razgovor, tako i za slušaoce, jer se uvijek može nešto zanimljivo čuti'', navodi Arifi.

Druženje još jedan je od sadržaja koje je u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto'' organizirala Narodna biblioteka Mostar.

''Pričinjava nam zadovoljstvo da smo večeras upriličili razgovor s akademikom Abdulahom Sidranom, jednim od najvažnijih pisaca, ne samo u BiH, nego i u regiji. Riječ je o jednoj atipičnoj vrsti druženja kroz razgovor o raznoraznim temama i ovo smatram vrhuncem sadržaja Narodne biblioteke Mostar u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto 2022''', ističe direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

U srijedu, 10.08., na rasporedu ''Mostarskog ljeta 2022'' je promocija knjige ''Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001.-2016. hronologija'' autora Salke Šarića, koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close