Zagrebačka ulica

Mostar – Uklonjena skulptura Marka Jenkinsa

''Riječ je o privremenim instalacijama kojima je vijek trajanja različit s obzirom na vremenske uvjete, lokaciju, okolinu, interakciju'', rekli su iz direkcije festivala.
Kultura / Flash | 11. 12. 2023. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skulptura američkog umjetnika Marka Jenkinsa, postavljena u napuštenoj zgradi smještenoj u Zagrebačkoj ulici u Mostaru, ukonjena je u ponedjeljak jutro.

Foto: Bljesak.info / Uklonjena skulptura Marka Jenkinsa

Kako su za Bljesak.info potvrdili iz Street Arts Festivala, u sklopu kojeg su skulpture i postavljene, instalacija je uklonjena iz sigurnosnih razloga.

''Riječ je o privremenim instalacijama kojima je vijek trajanja različit s obzirom na vremenske uvjete, lokaciju, okolinu, interakciju. U Mostaru su dvije uklonjena od nepoznatih aktera, a ovu u Zagrebačkoj smo mi odlučili demontirati iz sigurnosnih razloga'', rekli su za Bljesak.info iz direkcije festivala i naveli kako će spomenute skuplture sada biti dio njihove arhive ali i zajedničke memorije javnosti.

Pored murala koji su postali simbol Mostara kao velike galerije na otvorenom, iskanuli su kako nastavljaju progres produkcije kroz različite angazirane pristupe i intervencije.

Podsjećamo, skulpture su prošlogodišnji poklon poznatog američkog umjetnika Marka Jenkinsa, koji je u Mostaru boravio za vrijeme trajanja Street Arts Festivala.

Foto: Bljesak.info / Uklonjena skulptura Marka Jenkinsa

Umjetnik je u Mostaru izradio šest instalacija od kojih je pet postavljeno na lokacijama nekadašnje zgrade Razvitka, Bulevaru, Titovoj i Zagrebačkoj ulici.

''Instalacije su izazvale veliku pažnju javnosti i ukazale na problem ruševina i potakle diskusije na tu temu. Rad na ovoj produkciji je bio veliki izazov i svojevrstan eksperiment s obzirom da intervencije Marka Jenkinsa prevazilaze umjetnost minimalnog rizika'', poručili su iz Street Arts Festivala.

 

Kopirati
Drag cursor here to close