Nekulturni Mostar

Nestale skulpture sa Street Arts Festivala: ''Mostaru, nisi zaslužio da ti išta poklanjamo''

''Mostaru moj, još jednom, nisi zaslužio da ti išta poklanjamo, nisi'', poručila je Sabina Maslo.
Kultura / Flash | 16. 09. 2022. u 09:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je Mostar još jednom pokazao da ne cijeni kulturu i umjetnost svjedoči jedan od posljednjih događaja. 

Naime, kako je objavila na svom službenom Facebook profilu Sabina Maslo, jedna od organizatorica Street Arts Festivala - nestale su skulpture sa zgrade koja se nalazi preko puta NPM.

Foto: Bljesak.info / Nestale dvije skulpture koje je Mostaru poklonio američki umjetnik Mark Jenkins

''Dragi građani Mostara, nemojte svoje bodove skupljati na našem Festivalu i preko naših leđa. Iskreno se nadam da ćete pronaći smisao svojih života u nečemu, kako je nas sedam ga pronašlo u ovakvom vidu umjetnosti. Danas su nestale skulpture sa zgrade preko puta Pozorišta, nestale, baš poput kulture i trezvenog razmišljanja u ovom gradu'', kazala je Maslo u svom statusu na Facebooku.

Napomenula je i kako se ''nada da je to prikupilo koji glas''.

''Sklonili ste nešto sa ruševine koja je tu slovima, dvadesetsedam godina. Nemojte poene kupiti na ograđivanju ruševine trakom koja će na prvoj buri završiti nekome u bašti. Uradite nešto, ne boli majke mi, a i dobro ćete se osjećati'', stoji u statusu na društvenoj mreži.

''Mostaru moj, još jednom, nisi zaslužio da ti išta poklanjamo, nisi'', poručila je na kraju Sabina Maslo.

Podsjećamo, skulpture su poklon poznatog amričkog umjetnika Marka Jenkinsa, koji je u Mostaru boravio za vrijeme trajanja Street Arts Festivala.

''Mark Jenkins je jedna od najvećih zvijezda ulične umjetnosti, a ono što radi je malo drugačije od onoga što su naši građani navikli i apsolutno čekamo njihovu reakciju na to. Izvršiti će postavljanje skulptura koje su svojevrsna instalacija, odgovor društvu. Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom'', izjavila je Maslo uoči početka 11. izdanja Festivala početkom rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close