Tradicija

Mostar: Smotrom folklora u Cimu proslavljen blagdan svetog Ante

Kao i dosadašnjih godina, ljepotom plesa, pjesme, običaja i bogatstvom narodnih nošnji HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar upriličio je nezaboravno druženje svih gostiju tradicionalnog kulturno-zabavnog programa.
Kultura / Flash | 12. 06. 2019. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ''Sv. Ante – Cim'' iz Mostara u srijedu, 12. lipnja 2019. godine tradicionalno je obilježilo proslavu svetog Ante, Dan HKUD-a ''Sv. Ante – Cim'', Dan Cima te Smotru folklora.

U Cimu su obilježene i Lipanjske zore te Dan cimske škole.

Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Gorici, na Trgu 3. Cimske bojne te na Smrčenjacima, a zatim je u 19:00 sati u crkvi svetog Ante održana sveta misa.

Večer je zaključena kulturno-zabavnim programom na školskom igralištu u Cimu.

Kao i dosadašnjih godina, ljepotom plesa, pjesme, običaja i bogatstvom narodnih nošnji HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar upriličio je nezaboravno druženje svih gostiju tradicionalnog kulturno – zabavnog programa.

Uz domaćine, program su obogatila prijateljska folklorna društva, a u zabavnom dijelu večeri nastupio je Romeo Nikolić.

HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar ima bogatu povijest. 1872. godine u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj Drugog svjetskog rata. 1993. godine u Domu sv. Ante u Cimu, zajedno sa preživjelim članovima drevnog Društva sv. Ante i podmladkom Društvo se obnavlja pod imenom HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar.

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva. 

Kopirati
Drag cursor here to close