Hitlerov manifest

"Mein Kampf" objavljen prvi put nakon Drugog svjetskog rata

Kultura / Flash | 08. 01. 2016. u 18:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdanje s bilješkama "Mein Kampf", zloglasnog manifesta Adolfa Hitlera, pušteno je u prodaju u petak u Njemačkoj prvi put od okončanja Drugog svjetskog rata.

Izdanje je to za koji se mnogi nadaju da će demistificirati knjigu i raskrinkati pisanje nacističkog čelnika.

Institut za suvremenu povijest sa sjedištem u Munchenu radio je nekoliko godina na izdanju s tvrdim koricama, službeno naslovljenim: "Hitlerov Mein Kampf - kritično izdanje". Institut je izdao knjigu danima nakon isteka autorskih prava na originalnu knjigu na njemačkom jeziku krajem 2015. godine - 70 godina nakon Hitlerove smrti.

Tijekom godina bavarsko ministarstvo financija koristilo je svoja autorska prava na knjigu kako bi spriječilo objavljivanje novih izdanja. Knjiga zapravo nije ni bila zabranjena u Njemačkoj i mogla se pronaći online, u antikvarnicama i u knjižarama.

Novo izdanje "određuje što je moguće dalje Hitlerove izvore, koji su duboko ukorijenjeni u njemačkoj rasisističkoj tradiciji kasnog 19. stoljeća", izjavio je direktor Instituta iz Munchena Andreas Wirsching.

"Ovo izdanje izlaže lažne informacije koje je širio Hitler, njegove izravne laži i brojne poluistine, koje su imale za cilj čisti propagandni efekt", kazao je.

''U vrijeme kada dobro poznate formule krajnje desnice i ksenofobije prijete da postanu društveno prihvatljive ponovo u Europi, neophodno je istražiti i kritički predstaviti zapanjujuće pokretačke snage Nacionalsocijalizma i smrtnosnog rasizma'', izjavio je Wirsching, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close