Kako se država brine

Livno: Ruše se kule pod zaštitom države

Kultura / Flash | 14. 01. 2020. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Vrdoljakova kula

Livno je jedan od najstarijih gradova u BiH, s bogatim kulturno-historijskim i spomeničkim naslijeđem, u koje spadaju i brojne kule i utvrde, piše Dnevni avaz navodeći kako je zapravo čitav kompleks Starog grada spomenik pod zaštitom države od 2004. godine.

Usprkos tome, kulturno blago sve više propada, navode sarajevske novine pišući kako je ovih dana srušena i poznata Činčilova kula na vrhu Lisičinog sokaka, jedna od rijetkih preostalih u kojoj se odavno nije stanovalo i koja se tijekom posljednjih godina, a posebno prošle, mnogo urušila te postala opasnost za okolne kuće i prolaznike.

No, umjesto da se iznađu sredstva i kula zaštiti, ona je osuđena "na smrt" rušenjem. Činčilova ili Vrdoljakova kula, kako je još zovu, poznata je po tome što je u njoj bila jedna od prvih livanjskih škola u kojoj je stanovao i učitelj bio i pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević.

U njoj je 1853. godine bila i austrijska konzularna agencija, a nakon 1886. godine Trgovačka škola.

Da je kula nekada bila značajna građevina svjedočila su sve do rušenja i teška kovana vrata odavno rastvorena.

U kuli je medu posljednjima stanovala i obitelj Blaža Propadala.

''Činčilova kula. Na svim je razglednicama Livna. Ovim je definitivno uništen jedan od simbola grada i jedan neponovljivi spomenik kulture. Nažalost, ovo nije ni prvi ni posljednji kulturocid u ovom prekrasnom gradiću kojim se mnogi od nas itekako ponosimo'', zapisao je u komentarima o rušenju kule poznati livanjski umjetnik i glazbenik Ivica Propadalo, koji živi u Zagrebu.

Rušenje Cinčilove kule osudio je i veliki broj drugih Livnjaka. U Starom gradu još su koliko-toliko očuvane Bila ili Gusina kula, Pirijina i još nekoliko njih, dok ih je većina odavno gomila kamenja ili su prilično oronule.

Medu poznatijim livanjskim kulama bile su i kule begovskih obitelji Ljubunčića, Duratbegovića, Gagića, Borića, Firdusa... Poznate su bile i kule Čizmiča, Huskića, Džepara, Brkića, Tadića...

Livno se, navodi Avaz, odlikuje i poznatim utvrdama na uzvišenjima iznad grada poput Poletače, čošeka, Efrema, Vejsa i Klanac kule te tabijama kao što su Murpašina, Atlagića, Gagića i Krnjac.

Jedino se potpuno nije urušila najveća od njih i najdominantnija Vejs kula.

Kopirati
Drag cursor here to close