''Učinite nešto''

Kulturno-povijesno nasljeđe u Mostaru nestaje

Kultura / Flash | 06. 03. 2017. u 20:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski krug, Asocijacija arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine organizirali su u ponedjeljak u Mostaru tribinu "Nasljeđe koje nestaje", kojom su ukazali na alarmantno stanje kada je u pitanju kulturno-povijesno nasljeđe u Mostaru i BiH te su pozvali struku da se uključi u rješavanje tog problema.

Sudionik tribine Boris Trapara istaknuo je kako je pristup kulturno-povijesnom nasljeđu u BiH na jako lošoj razini.

''Arhitektura nije neophodna za preživljavanje i onda ona pati, a kulturno-povijesno nasljeđe spada u domenu kulture i govori o našem identitetu i mi ga često uzimamo zdravo za gotovo. Ne poštujemo ga, nemamo izgrađen odnos prema njemu i prepušteno je samo sebi'', naglasio je Trapara.

Po njegovim riječima, kulturno-povijesno nasljeđe u našoj zemlji nije adekvatno zaštićeno zakonom, a kada je i zaštićeno zakonom, taj se zakon ne primjenjuje.

''Najviša institucija u BiH koja se bavi očuvanjem kulturno-povijesnog nasljeđa je Komisija za očuvanje kulturno-povijesnih spomenika i ona donosi odluke i zakone o proglašenju dobara koji su od izuzetnog značaja za našu zemlju. Međutim, problem nastaje kod financiranja obnove gdje nije jasno definirano tko se bavi tim segmentom'', kazao je Trapara.

Naglasio je kako kulturno-povijesno blago, pored prava koje nam pruža, zahtjeva i određene obveze.

''Naša je obveza kao stanovnika ovog grada i ove zemlje da štitimo kulturno povijesno nasljeđe i da ga promoviramo u najboljem svjetlu kako ono i zaslužuje'', istaknuo je.

Maja Popovac, jedna od sudionica tribine, ukazala je na alarmantno stanje u Mostaru kada je u pitanju kulturno-povijesno nasljeđe te pozvala struku, posebice arhitekte, konzervatore i povjesničare umjetnosti da prekinu šutnju.

''Godinama smo svjedoci postepene degradacije spomenika, jer ovaj način na koji mi danas obnavljamo spomenike, odnosno ne obnavljamo, nije održiv. Ovo može trajati jedno kratko vrijeme, a nakon toga imat ćemo devastirane i loše urađene objekte, koji će zahtijevati jako puno novca za održavanje ili će imati neku namjenu koja nije adekvatna'', izjavila je Popovac uoči početka tribine.

Po njezinom mišljenju, najveći problem predstavlja neadekvatna restauracija.

''Kada napravimo lošu intervenciju na spomeniku nepovratno smo izgubili jako vrijedan materijal za buduće generacije jer spomenici brže propadaju ako su loše obnovljeni'', kazala je, naglasivši kako se u Mostaru događa "brutalna degradacija spomenika, upravo kroz održavanje".
Na tribini "Nasljeđe koje nestaje - Značaj stručnog pristupa zaštiti kulturno-povijesnog nasljeđa u Mostaru i Bosni i Hercegovini" govorila je i Tatjana Mićević - Đurić. Tribinu je moderirao Dario Terzić.

Kopirati
Drag cursor here to close