Financijska potpora za umjetnost

Iz Kreativne Europe u BiH je do sada povučeno oko 3 milijuna eura

Za dugometražni igrani projekt moguće je dobiti i do 50.000 eura iz ovih sredstava.
Kultura / Flash | 17. 10. 2019. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Umjetničkoj galeriji u Sarajevu održana je konferencija “Kreativna Bosna i Hercegovina za kreativnu Europu” na kojoj su predstavljeni najuspješniji projekti. Iz najvećeg programa Europske unije ''Kreativna Europa'', za razvoj projekata i inicijativa u Bosni i Hercegovini, povučeno je oko 3 milijuna eura od 2014. godine.

U vremenu kada je snimanje filmova u Bosni i Hercegovini zbog nedostatka financija svedeno na minimum, što praktično nekad znači jedan igrani film godišnje, sredstva Europske unije imaju presudan značaj. Riječ je o potpori za koju mogu aplicirati festivali, koji se bave distribuiranjem filmova europskog sadržaja. Za dugometražni igrani projekt moguće je dobiti i do 50.000 eura iz ovih sredstava.

''To je u okvirima jedne male produkcijske kuće u BiH gdje zapravo i nema novca za razvoj, gdje jedini novac za razvoj može doći od Fondacije za kinematografiju, a on može biti otprilike 2,500 eura -  jasno vam je o kojoj vrsti potpore se tu za nas radi i na koji način mi taj novac možemo iskoristiti'', istaknula je Amra Bakšić-Čamo iz  Cine-link koprodukcijskog marketa SFF-a, navodi BHRT.

Jedan takav primjer je i film bh rediteljke Ines Tanović ''Sin'', no tu su i brojni drugi bh filmski autori. Ali najveći korisnik programa Media ''Kreativna Europa'' je program Cinelink, koji već godinama radi na dovođenju industrije i na osnaživanju industrije na SFF-u.

Osim iz oblasti filma, konferencija je okupila korisnike sredstava Europske unije i u oblastima kazališta, kulturnog naslijeđa i književnosti. Faruk Šehić je dobitnik europske nagrade za književnost za 2013. godinu.

''Ja imam višestruke koristi od toga, a velike koristi imaju izdavači koji dobijaju - kako sam ja vidio na nekim listama, oni imaju te liste kome su dali koliku pomoć. Ogromna su to sredstva'', istaknuo je  književnik Faruk Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close