Govorite li hrvatski?

Joško Ševo oduševio publiku u Jajcu i Busovači

Kultura / Flash | 03. 04. 2017. u 11:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava „Govorite li hrvatski?“ protekloga je vikenda u sklopu projekta „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ održana u Jajcu te Busovači.

Ova monodrama premijerno je izvedena 1994. a poznati hrvatski glumac Joško Ševo publiku je i u spomenutim općinama oduševio stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca poput Ive Vojnovića, Ivana Gundulića, Marina Držića, Ivana Kozarca, Tina Ujevića, Drage Ivaniševića i mnogih drugih.

Kroz dramaturgiju tekstova, izvedbom punom jakih emocionalnih naboja autor aktualizirao propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire i na područje naše domovine, a samim time i na područje hrvatskog jezika.

Podsjećamo, Hrvatsko proljeće Središnje Bosne ove godine gostuje u 15 općina sa 17 događaja. Projekt organizira ŽO Mladež HDZ BIH ŽSB uz koordinatorice Gloriu Lujanović i Irenu Mrnjavac a narednoga vikenda na redu su Deževice, Uskoplje te Nova Bila (Travnik).

U petak, 7.travnja u hodočasničkom domu u Deževicama bit će promoviran zbornik radova sa simpozija o Jakovu Markijskom. Dan poslije, 8.travnja u Uskoplju će nastupiti poznati klezmer trio, Rubinstein Klezmer Project, u Domu kulture u 20 sati dok je središnji događaj ovogodišnje, četvrtog po redu „Proljeća“ rezerviran za 9.travnja.

Naime, u Crkvi svetog Duha u Novoj Biloj u 19 sati će premijerno biti prikazan film „Bijeli put“ redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar Široki Brijeg.

Film govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ kojom je spašeno skoro 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline koji su skoro 8 mjeseci bili pod opsadom Armije BiH.
O filmu će osim autora, govoriti i provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić.

Kopirati
Drag cursor here to close