Italija

Još jedna arheološka senzacija

Neandertalci, najbliži drevni rođaci modernog čovjeka, naseljavali su Europu i dio Azije prije oko 40.000 godina.
Kultura / Flash | 10. 05. 2021. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski su arheolozi u špilji Guattari, prapovijesnome arheološkom nalazištu, smještenom stotinu metara od obale Tirenskog mora između Rima i Napulja pronašli ostatke devet neandertalaca te ostatke životinja i biljaka, izvijestilo je ministarstvo kulture, objavila je Hina.

Vjeruje se da je riječ o odraslim osobama, a ministar kulture Dario Franceschini ocijenio je da je riječ o "izvanrednom otkriću, koje se po svojoj važnosti može usporediti s pronalaskom ostataka Krapinskog pračovjeka".

Špilja Guattari nalazi se u regiji Lazio i otkrivena je slučajno prije 80 godina.

Ministarstvo kulture izvijestilo je da su ostaci stari između 50.000 i 68.000 godina, a najstariji datiraju iz razdoblja od prije 90.000 i 100.000 godina.

Francesco Di Mario, koji je vodio projekt iskapanja, rekao je da otkriće upućuje na postojanje neandertalske populacije koja je na tome području mogla biti prilično brojna, a mjesni antropolog Mario Rubini smatra da će otkriće baciti "novo i važno svjetlo na povijest naseljavanja Italije".

Video: 'An extraordinary discovery': Remains of Neanderthals found in Italian cave near Rome

Najnoviji nalazi otkriveni su nakon pokretanja zadnjeg istraživanja, započetog u listopadu 2019. u špilji Guattari, na koju je grupa građevinskih radnika slučajno naišla u veljači 1939. godine.

Sve do 1939. bila je potpuno zatvorena, poput neke vrste "vremenske kapsule" zbog odrona koji je zatvorio ulaz, pa je sve što se nalazilo u špilji bilo potpuno netaknuto.

Na arheološkim snimkama vide se kosti, dijelovi lubanje i ostaci drugih dijelova tijela. Neandertalci, najbliži drevni rođaci modernog čovjeka, naseljavali su Europu i dio Azije prije oko 40.000 godina.

Nejasno je što ih je pokosilo i ubilo, a neke teorije uključuju nemogućnost prilagodbe klimatskim promjenama i pojačanu konkurenciju modernih ljudi.

Arheolozi su uz kosti neandertalaca pronašli i na tisuće životinjskih kostiju.

Kopirati
Drag cursor here to close