Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Građani, ne igrajte se arheologa!

Komisija se očitovala povodom sve češćih objava o pojedinim osobama koje se bave iskopavanjima i prikupljanjem pokretnog arheološkog materijala.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovim putem pozivamo i upozoravamo sve pojedince i neformalne ili formalne skupine građana, nevladine i dr. organizacije koji se samoinicijativno bave iskopavanjem, nerijetko se koristeći i metal detektorima, da se suzdrže od takvih aktivnosti", kazali su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Naime, Komisija se očitovala povodom sve češćih objava o pojedinim osobama koje se bave iskopavanjima i prikupljanjem pokretnog arheološkog materijala.

Povjerenstvo upozorava da takva iskopavanja bez dozvole izdane od mjerodavnih institucija i nadzora mjerodavnih službi zaštite kao i stručnjaka za arheologiju, smatra ilegalnim arheološkim iskopavanjima.

Povjerenstvo naglašava da je nezakonito iskopavanje arheološke baštine, destruktivnim metodama bez znanstvenih načela u suprotnosti sa odredbama Europske konvencije za zaštitu arheološkog nasljeđa (Valleta, 1992.), čija se načela primjenjuju i u Bosni i Hercegovini.

Pored načina iskopavanja, veća je zabrinutost gdje se takvi nalazi deponiraju ili prometuju.

"Sukladno postojećim propisima arheološka iskopavanja i istraživanja mogu se obavljati samo na temelju odobrenja koje daje mjerodavna institucija (ministarstvo/zavod). Odobrenja se mogu izdati pravnim i fizičkim osobama koje ispunjavaju uvjete stručne osposobljenosti za obavljanje takvih radova, uz osigurana potrebna materijalna i tehnička sredstva za obavljanje radova, konzerviranje nalaza, uređenje i predstavljanje nalazišta i nalaza", naveli su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ističu kako će Povjerenstvo, po saznanju o mogućim nedopuštenim iskopavanjima, odmah to prijaviti mjerodavnim policijskim tijelima.

"Samoinicijativna iskopavanja i iskopavanja bez dozvole mjerodavnih službi, kao i prodaja kulturno-povijesnih dobara, ukazuje na ozbiljne anomalije u našem društvu te nedostatak svijesti i poštovanja prema kulturno-povijesnom nasljeđu, ali i potrebi strožih kontrola mjerodavnih inspekcijskih i policijskih službi u ovoj oblasti", kazali su.

Predstavnici Povjerenstva su u nekoliko navrata održali sastanke sa sigurnosnim i policijskim agencijama, kako bi se riješilo ovo pitanje.

Pored ovog problema, uočene su i sve veće aktivnosti pojedinaca ili skupina na nekropolama sa stećcima koji realiziraju projekte čišćenja stećaka, vrše bojenje epitafa i dekoracija radi snimanja, postavljaju informacijske ploče i poduzimaju druge aktivnosti, koje također mogu dovesti do ozbiljnog ugrožavanja pojedinih stećaka.

"Povjerenstvo razumije želju pojedinih aktera da doprinesu zaštiti i održavanju nekropola, ali ih upozorava da se prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti treba obratiti mjerodavnim institucijama i službama zaštite radi dobivanja suglasnosti i obvezni nadzor", naveli su.

Podsjetimo, stećci su kao univerzalna vrijednost prepoznata i od UNESCO-a koji ih je uvrstio na Popis svjetske baštine te postoje jasno propisane mjere zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close