Tradicijska kultura

Izrađen kalendar s narodnim nošnjama Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH

Na dvanaest listova kalendara prikazane su nošnje iz Etnografske zbirke u samostanu-duhovnom centru "Karmel sv. Ilije", na Buškom jezeru.
Kultura / Flash | 29. 12. 2021. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Izrađen kalendar s narodnim nošnjama Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH

U okviru projekta istraživanja i predstavljanja srme u tradicijskoj kulturi Bosne i Hercegovine Udruga "Stećak" izdala je novi kalendar za 2022. godinu. 

Kako su naveli iz spomenute udruge, ovaj je projekt realiziran uz financijsku potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Tema novoga kalendara je ukrašavanje odjeće srmom, tekstilnom pređom s metalnim nitima boje zlata ili srebra. 

Na dvanaest listova kalendara prikazane su nošnje iz Etnografske zbirke u samostanu-duhovnom centru "Karmel sv. Ilije", na Buškom jezeru. 

Kako bi se prikazala sva raskoš ukrašavanja srmom, na kalendaru su nošnje Hrvata, Srba i Bošnjaka iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine -  Orašja, Obudovca, Bužima, Gacka, Mostara, Konjica, Neuma, Trebinja, Travnika i Sarajeva.

U znak zahvalnosti za potporu u radu Udruge "Stećak" i projekte na očuvanju i promicanju tradicijske kulture, autor kalendara Jasmin Fazlagić i Zvonko Martić iz samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" uručili su kalendar federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović.

Uz fotografije, na kalendaru se nalaze i kratki opisi odjevnih predmeta ukrašenih srmom.

Kopirati
Drag cursor here to close